Σκόπια κατά Κοτζιά: Μη μιλάς δημόσια περί «τελικών θέσεων»

Σκόπια.– Την ενόχληση της κυβέρνησης των Σκοπίων προκάλεσαν οι εκτεταμένες δημόσιες αναφορές του Νίκου Κοτζιά σχετικά με τα «ελληνικά προαπαιτούμενα» για την επίλυση του ονοματολογικού.

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «λύση πακέτο», σημείωσε ότι το δεύτερο συνθετικό θα είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία, ενώ τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία λέγοντας ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα δεν πρέπει να είναι τα αγγλικά.

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ότι «υπογραμμίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων θα μπορούσε να μειώσει το χώρο για συνομιλίες». 

«Επιδεικνύουμε από την πλευρά μας καλή θέληση για κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα σέβεται τους προβληματισμούς, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών» σημειώνουν τα Σκόπια.

«Για να βρεθεί μια λύση χρειάζεται και η καλή θέληση της άλλη πλευράς» καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί τη γείτονα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο κ. Νίμιτς θα μεταφέρει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού.

Οι ελληνικές προτάσεις, που παρουσιάστηκαν στον αμερικανό διπλωμάτη από τον Νίκο Κοτζιά, είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα ο κ. Νίμιτς είχε ζητήσει από τις δυο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι πλησιάζουμε στη λύση του προβλήματος. Σημείωσε ότι υπάρχει θέληση για λύση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Ιστορίες και τη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί απόψε Τρίτη, στις 12.30 το βράδυ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επισημαίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών που αφίχθη την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη θα βρεθεί στα Σκόπια.

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Πηγή:skai.gr