Επίσημη δήλωση Αυστραλίας για την ενεργοποίηση της άδειας παραμονής Working Holiday Visa

Μελβούρνη.- Μεταξύ των αράδων επίσημης ανακοίνωσης, το  Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας  (όπου έχουν ενσωματωθεί οι υπηρεσίες μετανάστευσης), αποκαλύπτει ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδος  “μία αμοιβαία ημερομηνία έναρξης” ισχύος της Working Holiday Visa, για την ενεργοποίηση της άδειας παραμονής.

Το υπουργείο Αυστραλίας αναγνωρίζει και χαιρετίζει “τα πρόσφατα βήματα από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης” για την προώθηση της νομοθεσίας που θα επιτρέψει την εφαρμογή του Προγράμματος, αναμένει, ωστόσο, την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την ελληνική διοίκηση.

Η επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως δημοσιεύεται στην ομογενειακή ιστοσελίδα neoskomos.com, έχει ως εξής:

“Η Αυστραλία παραμένει σταθερή στη δέσμευση να συνεχίσει την πρόοδο των συνομιλιών με την Ελλάδα για μία αμοιβαία θέσπιση ενός προγράμματος άδειας παραμονής που θα συνδυάζει τις διακοπές με το δικαίωμα εργασίας στις δύο χώρες. Η Αυστραλία και η Ελλάδα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για τη Βίζα Εργασία και διακοπές (κατηγορίας 462) στις 14 Μαΐου 2014.

Χαιρετίζουμε τα πρόσφατα βήματα από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προώθηση της νομοθεσίας που θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός αμοιβαίου προγράμματος για την Αυστραλία και την Ελλάδα. Μόλις συμφωνηθεί και από τις δύο χώρες μία αμοιβαία ημερομηνία έναρξης, οι λεπτομέρειες του προγράμματος ‘Work and Holiday Visa’ θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα επιτρέψει σε νέους ανθρώπους από την Ελλάδα, ηλικίας 18-31 ετών να κάνουν αίτηση παραμονής στην Αυστραλία για έναν χρόνο, όπου θα μπορούν να εργαστούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να παρακολουθήσουν σπουδές. Οι ίδιοι αμοιβαίοι όροι θα επιτρέψουν σε νεαρούς Αυστραλούς να συνδυάσουν διακοπές και εργασία στην Ελλάδα.”