ΜΗΝΥΜΑ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών για τη Μακεδονία

Νυρεμβέργη.- Οι Έλληνες Θεσσαλοί όπου γης, δε δέχονται τη χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία ή και παραγώγων αυτού για την ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν και η οποία έχει ως ακολούθως:

“Εμείς, οι Έλληνες Θεσσαλοί όπου γης, με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στηρίζουμε τις θέσεις των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο και συστοιχίζουμε τις δυνάμεις μας με αυτούς καθώς και με το μήνυμα της κ. Όλγας Σαραντοπούλου (Γενική Γραμματέας του παγκόσμιου Σ.Α.Ε.) ότι,

δε δεχόμαστε τη χρησιμοποίηση του όρου Μακεδονία ή και παραγώγων αυτού για την ονομασία του γειτονικού κράτους και επομένως κρίνουμε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον κύριο Νίμιτς ως μη αποδεκτές. Καταδικάζουμε δε κάθε προσπάθεια οικειοποίησης και διαστροφής της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας ή και παραχάραξης της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας που αδιαμφισβήτητα ήταν, είναι και θα παραμένει Ελληνικός.

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα των Παμμακεδονικών Οργανώσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό, που χρόνια τώρα διεξάγουν έναν άνισο αγώνα στο θέμα της ονομασίας. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην αποδεχτούν ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του, ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω διεκδικήσεις και αλυτρωτικές διαθέσεις, υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, και κατ επέκταση της ίδιας της πατρίδας μας.

Αναγνωρίζουμε ότι μια σταθερή γειτονιά ενδυναμώνει τα Βαλκάνια και παρέχει πολλές ευκαιρίες για πρόοδο. Εκτιμούμε ότι η γειτονική μας χώρα αξίζει ένα όνομα αλλά να μην περιέχει τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η άλλα παράγωγα.

Με εκτίμηση – Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Διαμαντής Γκίκας

Η Γραμματέας

Μαρία Ρίγγα”

Φωτογραφία αρχείου: Ο Διαμαντής Γκίκας με την Όλγα Σαραντοπούλου.