Λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ– ΠΓΔΜ: Οριστική καρατόμηση Ναουμόφσκι

Σκόπια.- «Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» διέμηνυσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σχετικά με τη θέση της Συμμαχίας στο θέμα του ονόματος.

Παραπέμποντας στη δήλωση του ΓΓ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τα Σκόπια στις 18 Ιανουαρίου, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, που είναι «κρίσιμης σημασίας» για την ένταξη της ΠΓΔΜ, η χώρα θα πρέπει, παράλληλα, να συνεχίσει τις προσπάθειες στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στα θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την οικοδόμηση μίας ανοιχτής και πολυεθνικής κοινωνίας και τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται, ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 18 Ιανουαρίου, στα Σκόπια, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β’. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, πέρα από την επίλυση της ονομασίας».

Επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε τονίσει ότι απαιτείται «σκληρή δουλειά» από την ΠΓΔΜ και πως η «πόρτα» του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή.

Οριστική καρατόμηση Ναουμόφσκι 

Στο μεταξύ, την Πέμπτη στις συζητήσεις μεταξύ του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επισημοποιήθηκε ότι «στις μελλοντικές συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντί των σημερινών διαπραγματευτών Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, είχε εκφράσει έκπληξη για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, που είπε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι είχε τοποθετηθεί στη θέση του διαπραγματευτή από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Κατά τις συζητήσεις των δύο ανδρών επισημάνθηκε επίσης ότι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων «δημιουργείται θετικό μομέντουμ» και ότι οι δύο χώρες έχουν δείξει ότι δεσμεύονται να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα εμπιστοσύνης.

Η λύση στο ονοματολογικό πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ, δήλωσε εξάλλου ο σκοπιανός πρωθυπουργός την Παρασκευή, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μονόδρομο για την οικοδόμηση διατηρήσιμων εταιρικών σχέσεων.

Πηγή:skai.gr