Κυπριακές εκλογές: Σήμερα ο δεύτερος γύρος Αναστασιάδη – Μαλά

Λευκωσία.- Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, και Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία. Οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί και το 2013. Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει το 57,48% των ψήφων και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 35,51% των ψήφων, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 30,24% με την αποχή να διαμορφώνεται στο 28,1%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και με μια διακοπή μεταξύ 12:00 -13:00 θα κλείσουν στις 18:00. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας. Με το κλείσιμο της κάλπης θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης εξόδου και γύρω στις 19:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. Στις 22:00 θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία». Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είναι η έκτη που έχει οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες εκλογές, που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο ήταν το 1988. Γιώργος Βασιλείου και Γλαύκος Κληρίδης επικράτησαν την πρώτη Κυριακή. Πρόεδρος εξελέγη στις 21/2-1988 ο Γιώργος Βασιλείου με ποσοστό 51,6%. Πέντε χρόνια μετά, οι ίδιοι βρέθηκαν και πάλι να διεκδικούν εκλογή με τον Γιώργο Βασιλείου να κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου. Παρά το υψηλό εκλογικό ποσοστό ο κ. Βασιλείου δεν ξεπέρασε το όριο του 50% κατά την δεύτερη Κυριακή κάτι που πέτυχε με το οριακό 50,31% ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε και πάλι υποψηφιότητα το 1988. Από τους επτά υποψήφιους στην δεύτερη Κυριακή πέρασαν οι Κληρίδης και ο Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος στηριζόταν από το ΑΚΕΛ. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέχτηκε με ποσοστό 50,82%.

Το 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος ηγέτης του ΔΗΚΟ εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 51,51%, έχοντας μια ισχυρή πολιτική στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πέντε χρόνια αργότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχείρησε να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της Δημοκρατίας με δυο προεδρικές θητείες, αλλά απέτυχε. Στο δεύτερο γύρο πέρασαν ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ να εκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 53,36%. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 η εκλογή ξεκαθάρισε στο δεύτερο γύρο. Ανάμεσα στο Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά οι ψηφοφόροι με ποσοστό 57,48% εξέλεξαν τον κ. Αναστασιάδη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ