“H Αθηνά και ο Ευαγόρας στα χνάρια της ιστορίας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο”

Δημοσίευση Νίκος Σουτόπουλος

Με επιτυχία έληξε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεργασίας σχολείων Ελλάδας-Κύπρου με θέμα «Οι μικροί ερευνητές η Αθηνά και ο Ευαγόρας στα χνάρια της  ιστορίας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε 1 Νοεμβρίου 2017-5 Φεβρουαρίου 2018 από την Ε΄2 τάξη μας, με τη συμμετοχή 15 παιδιών.

Γράφοντας τις απαντήσεις στο φύλλο εργασίας του εκπαιδ. προγράμματος

Οι συμμαθητές/-τριές μας μαζί με τους δύο  πρωταγωνιστές του εκπαιδευτικού προγράμματος και σεναρίου τους συμμαθητές του Δημοτικού Σχολείου,την Αθηνά (από την Ελλάδα) και τον Ευαγόρα (από την Κύπρο), κατάφεραν να  ερευνήσουν  την  Ιστορία  της Εκπαίδευσης  στην Κύπρο. Να μάθουν  για τις σημαντικές  ιστορικές περιόδους της Κύπρου και την εξέλιξη του Κυπριακού  Εκπαιδευτικού Συστήματος μέχρι τη σύγχρονη μορφή του. Ειδική αναφορά έγινε στην εκπαίδευση κατά την Οθωμανική Περίοδο (1571-1878) και την Αγγλοκρατία (1878-1960).

Η τσάντα του αλληλοδιδακτικού σχολείου (παλάσκα) που φτιάξαμε με φύλλο εργασίας

Επίσης ιστορικά ορόσημα είναι οι Απελευθερωτικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία της Κύπρου (1955-1959), η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κηδεμονευομένου Ανεξάρτητου Κράτους  (1960), η Τουρκική εισβολή και κατοχή της Β. Κύπρου (1974), το Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004), που της προσέδωσε και στην εκπαίδευση χαρακτηριστικά σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Εικαστική απεικόνιση του διδακτικού σεναρίου

Επίσης, φτιάξαμε την τσάντα του “αλληλοδιδακτικού σχολείου” με το σχετικό φύλλο εργασίας από το Μουσείο Ιστορίας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κύπρου, στο οποίο περιηγηθήκαμε εικονικά (virtual guidance) και εξ αποστάσεως μέσω…διαδικτύου στην τάξη μας!

Επίσης, επικοινωνήσαμε ζωντανά με τους συμμαθητές μας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού μέσω τηλε-συνδιάσκεψης (skype) και
 λάβαμε ταχυδρομικώς το όμορφο μυθιστόρημα “Η γοργόνα του Porto-Bello” που μας έστειλαν!

Ιστοριογραμμή της ιστορίας εκπαίδευσης Κύπρου

Μόλις παραλάβαμε το μυθιστόρημα η Γοργόνα του Πόρτο-Μπέλλο από τους συμμαθητές μας στην Κύπρο

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:  Η Ε΄2 τάξη συμμετέχει στο ομαδοσυνεργατικό, διαθεματικό πρόγραμμα (project)