Στη Σόφια θα συναντηθούν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ παρουσία του Μάθιου Νίμιτς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων συνεχίζονται,  στη σκιά των δύο γιγαντιαίων συλλαλητηρίων, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και όσων άλλων συγκεντρώσεων δρομολογούνται από την Ομογένεια στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων εντάσσεται και η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ. Οι δύο άνδρες θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων με την παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.

 Η συνάντηση, σύμφωνα με το Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (IBNA), θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Φεβρουαρίου στη Σόφια, στο περιθώριο της ανεπίσημης συνάντησης των επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών – μελών της ΕΕ και τον υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
Όπως γράφει η Ηuffington Post.gr,  στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν τα επόμενα βήματα για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ. 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε αποκαλύψει ότι κατ΄αυτήν θα παρίστατο και ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Προσέδωσε, μάλιστα, ο κ. Ζάεφ “επείγοντα” χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «ο χρόνος είναι λίγος, και πρέπει να δράσουμε έγκαιρα». Ωστόσο, όπως σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές,  ο χρόνος είναι λίγος, για ποιόν; Και εάν “επείγεται” ο Σκοπιανός ηγέτης,  να μπεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσεις τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γιατί πρέπει να παρασυρθεί η ελληνική Κυβέρνηση σε ένα “βιαστικό διάλογο” για κρίσιμο εθνικό θέμα;
Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε όποια ονομασία που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε”, έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, πληροφορίες από τον ομογενειακό χώρο, αλλά και όπως σαφώς δηλώνουν στο Ψήφισμα που εξέδωσαν μετά τα δύο συλλαλητήρια, οι Παμμακεδονικές ανά τον κόσμο οργανώσεις όσο και η πλειοψηφία των Συλλόγων της ομογένειας δεν θα αποδεχθούν ποτέ την συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.
Ειδικά ως προς το τελευταίο, έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη Κρις Σπύρου, μετά την αποστομωτική επιστολή που συνέταξε και απέστειλε στο διαμεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρξει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, αποστέλλει σύντομα και έτερη σχετική επιστολή, τη φορά αυτή στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κουντιέρες.