Πρόκληση: Ο Ζάεφ δεν αλλάζει το σύνταγμα για να μην …καθυστερήσει η λύση!

Αθήνα.– Αναφερόμενος «στην γειτονική χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ. Προκόπιος Παυλόπουλος υπογράμμισε, από τα Ιωάννινα,  πως η Ελλάδα θέλει την ΝΑΤΟϊκή και την Ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό με τις προϋποθέσεις της Ιστορίας, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, που δεν ανέχονται αλυτρωτισμούς.

«Το όνομα που θέλουν να χρησιμοποιούν και είναι στο Σύνταγμα τους, είναι όνομα, το οποίο παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και επειδή αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν συμβιβάζεται με το Διεθνές Δίκαιο ακόμη και με τον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ, πολύ δε περισσότερο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Και ύστερα συνέχισε: «η όποια συμφωνία θα προσδιορίζει επ’ ακριβώς, ότι δεν είναι νοητός αλυτρωτισμός, όποιο όνομα και αν επιλέξουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρχει η ρήτρα, ότι αλυτρωτισμός δεν νοείται ούτε με σύνορα, ούτε με εθνότητα, ούτε με γλώσσα εκτός των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε ειλικρινείς, σαφέστατοι, και έχουμε το Δίκαιο και την Ιστορία μαζί μας».

Η κρυστάλλινη αυτή θέση, όμως, του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, προσκρούει στην σκοπούμενη άρνηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού να δεχθεί την αλλαγή του Συντάγματος! Θέλει «λύση», την επείγεται μάλιστα, αλλά μόνο στο …όνομα!

Ιδού τι δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων,  ο κ. Ζάεφ, αποκαλύπτονται ότι μύχιος πόθος του είναι να υφαρπάξει το όνομα… «Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή… Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι  δε αφορά την πιθανότητα αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ ξεκαθαρίζει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», συμπληρώνοντας πάντως, ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό»!

Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα… Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με πράγματα που θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα και το μόνο που θα κάνουν είναι να μας απομακρύνουν από μια λύση». ».  Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο κ. Ζάεφ είναι  «ελάτε να κουκουλώσουμε τα προβλήματα, ας μην αλλάξουμε το σύνταγμα με τις αλυτρωτικές παραγράφους, δώστε μου το όνομα και εγώ θα σας …σκέπτομαι»!!!