Χιλιάδες Ομογενείς στους δρόμους της Μελβούρνης για τη Μακεδονία!

Thousands of Greek Australians of all ages rallied yesterday in the heart of Melbourne chanting “Hellas-Hellas-Macedonia,” and waving their Greek flags.

The ‘Macedonia is Greece’ rally was held outside the Greek Consulate the Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria with the support of the Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria as well as the Greek Orthodox Archdiocese of Australia including members and officials of many independed Greek community groups.

Greek Australians and Philhellenes from across the country gathered at 2pm to protest against FYROM receiving a compound name containing the term ‘Macedonia’.

“We are fighting for justice and history,” said President of the Greek Community of Melbourne, Bill Papastergiadis.

“We demand respect. Macedonia was, is and will always remain Greece,” he shouted stressing that the voice of the Greek diaspora needs to be heard.

Oakleigh MP Steve Dimopoulos addressed the crowd saying that the Victorian government is committed to supporting Greece regarding the Macedonia name dispute.

“Macedonia is a as Greek as the Acropolis. No one can steal Greek history and culture,” Mr Dimopoulos said.

The rally was overall a peacefull one although it was expected to have a larger turnout.

Photos by George Varousiadis below (follow instagram.com/georgiegvar for more):

Πηγή: Neoskosmos.com


Μέγα πάθος επικράτησε χθες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που οργανώθηκε έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Κύριο χαρακτηριστικό του συλλαλητηρίου, εκτός από το μέγα πάθος, ήταν η θάλασσα από τις γαλανόλευκες σημαίες, τα πολλά πανό με συνθήματα αλλά και ο αντικυβερνητικός τόνος ορισμένων.

Κάποιοι με πρωτοβουλία του Hellas Fun Club, συγκεντρώθηκαν στο Federation Square από όπου έκαναν πορεία προς το Ελληνικό Προξενείο

Το κύριο σύνθημα ήταν, «Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία», «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» αλλά δεν έλειψαν και άλλα όπως «Τσίπρα Προδότη», «Βούλγαροι» και «Σκοπιανέ, Σκοπιανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ».

Οι ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ήταν βέβαια χιλιάδες, αλλά κάτω των προσδοκιών των οργανωτών και πολλών άλλων, που, όπως έγραφαν σε σελίδες του Facebook, ανέμεναν 50 με 100.000 κόσμο.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, η επιλογή του Ελληνικού Προξενείου ως ο χώρος του συλλαλητηρίου ήταν άστοχη για πολλούς λόγους. Ένας απ’ αυτούς είναι η δύσκολη πρόσβαση σ’ αυτό. Από την μια, τα έργα στο St. Kilda Road και, από την άλλη, το κλείσιμο πολλών δρόμων λόγω του Grand Prix δυσκόλεψαν πολλούς ομογενείς από το να φτάσουν εκεί.

Ένα από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν είναι να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας και να ψηφίσουν και οι Έλληνες της διασποράς.

«Να στηθούν κάλπες και στους χώρους όπου διαμένουν Έλληνες της διασποράς» είπε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το ιστορικό του όλου θέματος, αλλά έκανε λόγο και για «δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές» χθες.

Ο κ. Ιασωνίδης έκανε λόγο για «νέο Μακεδονικό αγώνα» και κάλεσε όλους τους ομογενείς, ακόμα και αυτούς που δεν συμφωνούν, να πουν «Όχι στο συμβιβασμό και στην ταπείνωση» και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε Έλληνες, γιατί είμαστε Μακεδόνες».

Ιδιαίτερα συναισθηματική ήταν η ομιλία του Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, που ξεκίνησε λέγοντας: «Σας αγαπώ όλους» και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αγωνιστούν για να μην «χαθεί η Μακεδονία». Απαντώντας στο σύνθημα των διαδηλωτών που φώναζαν «Βούλγαροι» είπε: «Γι’ αυτό ντρέπονται να το πουν».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Επίσκοπος Δέρβης κάλεσε τους διαδηλωτές και όλοι μαζί έψαλαν το «Τη Υπερμάχω».

Την πολιτειακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ομογενής Εργατικός βουλευτής, Στιβ Δημόπουλος, που χρησιμοποίησε τα λόγια του πολιτειακού πρωθυπουργού, Ντάνιελ Άντριους, ο οποίος μιλώντας στο Lonsdale Street Greek Festival, υπενθύμισε τα λόγια του αείμνηστου πρωθυπουργού Γκοφ Ουίτλαμ, ότι «η Μακεδονία είναι Ελληνική όσο και η Ακρόπολη».

«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι ελληνική» ήταν το κύριο μήνυμα και του βουλευτή και εκπροσώπου του Φιλελεύθερου Κόμματος Μάρι Τόμπσον, όπως και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη.

«Αν χρειαστεί τα συλλαλητήρια θα συνεχιστούν και στο μέλλον» είπε ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, Δημήτρης Μηνάς.

Ο κ. Γιάννης Παγάνης έκανε λόγο για «εθνική μειοδοσία» για να πει πως «ό,τι γράφεται με αίμα δεν ξεγράφεται με ψέμα».

O κ. Παγάνης άσκησε οξύτατη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, στον κ. Κοτζιά και στον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, αναφερόμενος περιπαικτικά και σε «Τασίες και Κατίνες». Ο ίδιος διάβασε και το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν δια βοής οι διαδηλωτές και το οποίο θα επιδοθεί σήμερα στο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας.

Ουσιαστικά το ψήφισμα ζητά:

α) την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων

β) την απαίτηση για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού σε όλα τα επίπεδα (Σύνταγμα, Παιδεία, Μουσεία κ.ά.) πριν την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση ονόματος (χώρας, εθνικότητας, γλώσσας) που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και

γ) την άμεση καταγραφή, αναγνώριση και στήριξη της Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Χρήστος Μουτζίκης, ενώ λόγω χρόνου δεν μπόρεσαν να μιλήσουν όλοι.

Αξίζει να σημειωθεί όταν δυο ομιλητές, ο επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ (αναφέρθηκε σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας) και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης (μας ευχαρίστησε) έκαναν αναφορά στον «Νέο Κόσμο», ορισμένοι Χρυσαυγίτες και ακροδεξιοί προέβησαν σε γιουχαΐσματα»

neoskosmos.com