Εκδήλωση από το Γυμνάσιο Μπιζανίου και το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων

· Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

· Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εκδήλωση για τα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στις 21 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», αφιερωμένη στον Κύπριο ήρωα Μπιζανομάχο, Χριστόδουλο Σώζο, τον εν ενεργεία Δήμαρχο Λεμεσού, που το 1912 πολέμησε και σκοτώθηκε στο Μπιζάνι για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η εκδήλωση η οποία είχε παρουσιαστεί πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στη Λεμεσό, φέτος ήρθε και στα Γιάννενα καθώς αντιπροσωπία 40 ατόμων (μαθητές και εκπαιδευτικοί) από το ιστορικό Γυμνάσιο Λεμεσού της Κύπρου έτυχαν θερμής υποδοχής από το Γυμνάσιο Μπιζανίου στην πόλη μας, τις ημέρες της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Τα δύο αδελφοποιημένα σχολεία παρέλασαν μαζί στην λαμπρή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολλών επισήμων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της χώρας και της πόλης.

Ο Χριστόδουλος Σώζος (1872 – 1912) ήταν Ελληνοκύπριος δικηγόρος, επιχειρηματίας, βουλευτής και τέταρτος κατά σειρά δήμαρχος Λεμεσού.

Ο Ελληνοκύπριος Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος, που φονεύθηκε πολεμώντας στο Μπιζάνι το 1912

Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών νομικά (1888-1892). Όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κερύνεια (1892-1894), κατόπιν στο Κτήμα (1894-1898) και από το 1898 και εξής συνεχώς στη Λεμεσό μέχρι το θάνατο του. Ως φοιτητής ήταν συνεργάτης της Ακροπόλεως Αθηνών, από όπου έστελνε ανταποκρίσεις στην εφημερίδα “Ένωσις” της Λάρνακας. Την ίδια περίπου περίοδο, μυήθηκε στην Εθνική Εταιρεία, με τον πρόεδρο της οποίας φαίνεται ότι αλληλογραφούσε.

Κύπριοι μαθητές απαγγέλουν ποιήματα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τον Χριστόδ. Σώζο.

Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων και όντας εν ενεργεία Δήμαρχος, πάει στην Ελλάδα και κατατάσσεται στον ελληνικό στρατό ως εθελοντής. Παρά την πρόταση του Βενιζέλου να τον τοποθετήσει στο Επιτελείο στην Αθήνα, αρνείται και απαιτεί να σταλεί ως απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κατετάγη στο Α’ Σύνταγμα Πεζικού του Διαδόχου. Στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, (Μάχη του Μπιζανίου), πέφτει ηρωικά μαχόμενος από τούρκικο βόλι στις 6 Δεκεμβρίου 1912, στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας. Με τη θυσία του γίνεται ο πρώτος και μόνος Δήμαρχος σε ολόκληρο τον ελληνισμό που πέφτει μαχόμενος σε μάχη ως απλός στρατιώτης.

Μικρή μουσική ορχήστρα μαθητών από το «Λανίτειο» Γυμνάσιο Λεμεσού

Η πόλη των Ιωαννίνων σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θυσία του στην απελευθέρωση της, έδωσε το όνομα του σε δρόμο της ενώ έστησε και προτομή του στις όχθες της ιστορικής λίμνης της.

Υπήρξε εκ των πλέον ευγενών μορφών της Κύπρου, αγαπήθηκε και τιμήθηκε ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι του αναγνώριζαν τη μεγαλοσύνη του. Προς τιμή του έγραψε ποίημα ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης. Ο Κλ. Μυριανθόπουλος έγραψε βιβλίο για τη ζωή του Χριστόδουλου Σώζου με τίτλο «Ζωή και τάφος Χριστοδ. Σώζου» (Λεμεσός, 1951).

Χορευτικό συγκρότημα Κυπρίων από το «Λανίτειο» Γυμνάσιο Λεμεσού

Παντρεύτηκε την εκ Λευκωσίας Ερμιόνη Ιωάννου Ζαχαριάδη, κόρη μεγαλεμπόρου και απέκτησαν ένα γιο.

Η Βοηθός Διευθύντρια του «Λανίτειου» Γυμνασίου Λεμεσού Παναγιώτα Λαδιά

Κατά την αναχώρησή της η Βοηθός Διευθύντρια του «Λανίτειου» Γυμνασίου Λεμεσού Παναγιώτα Λαδιά μας ανέφερε: «πραγματικά οι εμπειρίες που αποκόμισαν, οι μαθητές μας αλλά και εμείς, από την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων ήταν πολλές και αξιόλογες. Νιώσαμε περηφάνια που τιμήσαμε μαζί σας τα «Ελευθέρια-2018». Χαρήκαμε που τονώσαμε έτσι τον ιστορικό σύνδεσμο ανάμεσα στις δύο πόλεις αλλά και τις αδελφές χώρες».

 

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Κατάθεση στεφάνου στο ηρώο Μπιζανίου από του Κύπριους μαθητές