Κατακραυγή φιλοζωικών οργανώσεων για “δραστηριότητες” Ελληνο-Αυστραλού

Μελβούρνη.- Ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας Nick Haridemos, είναι γνωστός στην παροικία ως αντιπρόεδρος του Hellenic Club of Canberra, όμως οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και τον παρουσιάζουν δίπλα σε θηράματά του, προκάλεσαν την κατακραυγή φιλοζωικών οργανώσεων και μεγάλης μερίδας κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιών του Nick Haridemos στην Αφρική μεταξύ 2010 και 2016, και τον απεικονίζουν με διάφορα θηράματα όπως ύαινες, ελέφαντες, μπαμπουίνοι κ.ά. Σε μια από αυτές βλέπουμε έναν νεκρό μπαμπουίνο στην θέση του οδηγού, στον οποίο έχουν φορέσει καπέλο και γυαλιά, ενώ σε μια άλλη ο Ελληνοαυστραλός ποζάρει κρατώντας όπλο δίπλα σε έναν νεκρό ελέφαντα.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους σε σχετικά σχόλια ενώ πολλοί από αυτούς αναφέρθηκαν στον Nick Haridemos ως ντροπή για την ελληνική κοινότητα και ζήτησαν να του επιβληθούν κυρώσεις. Παράλληλα, εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων PETA Australia και Animal Liberation, χαρακτήρισαν τις φωτογραφίες αποκρουστικές, καταδικάζοντας όσους επιλέγουν να εμπλακούν σε κυνήγι άγριων ζώων για προσωπική ευχαρίστηση.

Σε επίσημη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα λίγο μετά τη δημοσίευση του θέματος, το Hellenic Club of Canberra ανακοίνωσε την παραίτηση του Nick Haridemos από τη θέση του διευθυντή και αντιπροέδρου. Σχετικά με το θέμα, ο Andrew Satsias, πρόεδρος του Hellenic Club of Canberra δήλωσε στο Fairfax Media: «O κ. Haridemos παραιτήθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου ώστε να διαχωρίσει τη λέσχη από τις προσωπικές του δραστηριότητες… Το Hellenic Club υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ομάδες προστασίας άγριων ζώων και φιλανθρωπικές οργανώσεις διατήρησης της άγριας ζωής συμπεριλαμβανομένου του RSPCA… Το Hellenic Club παίρνει απόσταση από τις εν λόγω φωτογραφίες και τις δραστηριότητες που απεικονίζουν, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται ούτε αντιπροσωπεύουν τις αξίες του Hellenic Club και των μελών του»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του επιχειρηματία: «Ο κ. Haridemos έχει ασχοληθεί κατά περιόδους με τη δραστηριότητα του conservation hunting. Πρόκειται για μια ελεγχόμενη δραστηριότητα που πραγματοποιείται σύμφωνα με άδειες και οδηγίες οι οποίες εκδίδονται από την χώρα όπου διεξάγεται, έτσι ώστε να μην απειλείται κανένα προστατευόμενο είδος υπό εξαφάνιση».