Αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Αδριανούπολη, κεκλεισμένων των θυρών. Όμως, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι δικηγόροι τους άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία διατάχθηκε – μεταξύ άλλων- και διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ελληνικό προξενείο, στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ που μίλησαν στον ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών ζητούν να αποφυλακιστούν και να διαμείνουν στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολης, με δεδομένο ότι η προφυλάκισή τους έγινε με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

 

Συναντήθηκαν με τους γονείς τουςΤην πύλη των φυλακών της Αδριανούπολης πέρασαν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους από την εισαγγελία να επισκεφθούν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αίτημα των γονέων κατατέθηκε στις 10.15 πμ στο Δικαστικό Μέγαρο Αδριανούπολης, στη συνέχεια έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα και οι γονείς μετέβησαν στις φυλακές Αδριανούπολης, όπου κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

Τουρκία.- Έφτασαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι που θα εκπροσωπήσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ να αναφέρουν ότι οι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır έχουν ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης κράτησης των πελατών τους.

Η ένσταση αυτή μπορεί να εκδικαστεί σήμερα ή την επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να παραταθεί.

Την ίδια ώρα, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μετέδωσε πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει αναβολή στην εκδίκαση της ένστασης που έχει υποβληθεί κατά της προφυλάκισής τους -μια πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Στο δικαστήριο έχουν φτάσει και οι γονείς των δύο στρατιωτικών, που αναμένεται να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα για να επισκεφτούν τους στρατιωτικούς στη φυλακή.

Η οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.

Η αγωνία για την έκβαση της δίκης έχει κορυφωθεί στην Αθήνα, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στην Αδριανούπολη και το κατηγορητήριο που θα διαβαστεί σήμερα. Και αυτό γιατί τις περασμένες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανώς στις κατηγορίες να προστεθεί και αυτή της κατασκοπείας.

Η έκβαση της δίκης θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, αν θα χειριστεί το ζήτημα δηλαδή με τον τυπικό τρόπο που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ή αν θα επιλέξει να περιπλέξει τα πράγματα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.

Καλό κλίμα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές.  Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Πηγή: cnn