«Πάγωμα» της διαιτητικής απόφασης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αθήνα.- Προσωρινή διαταγή σε βάρος της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά του Σκαραμαγκά, να προχωρήσει στην εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης, που της επιδίκαζε περίπου 200 εκατ. ευρώ, πέτυχε το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών προστίθεται σε μια σειρά δικαστικών διεκδικήσεων και αποφάσεων που ταλανίζουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το Βήμα η προσωρινή διαταγή ήρθε ενώ παραμένει στον «πάγο» η απόφαση για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης -αναμένεται από τις 22 Δεκεμβρίου 2017-, αλλά και μπροστά στο ορόσημο της 15ης Μαρτίου, οπότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε συζητείται η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που «απειλεί» με ημερήσιο πρόστιμο 35.000 ευρώ, όσο το ελληνικό Δημόσιο δεν ανακτά παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 524,8 εκατ. ευρώ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου να του χορηγηθεί προσωρινή διαταγή σε βάρος της ΕΝΑΕ για να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης συζητήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία, συμφερόντων του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, είχε επιχειρήσει νωρίτερα να εκτελέσει τη διαιτητική απόφαση στο Λουξεμβούργο, επιδιώκοντας την κατάσχεση λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Η Τρίαινα» ενημέρωνε ότι ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι εάν δεν μπει στη μονάδα ειδικός διαχειριστής, η πτώχευση του ναυπηγείου αποτελεί μονόδρομο, δεδομένων των προστίμων που θα επιβληθούν στη χώρα.

Τι υποστηρίζει ο Όμιλος Privinvest

Από την πλευρά του, ο Όμιλος Privinvest, θυγατρική εταιρεία του οποίου είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. είχε εκδώσει ανακοίνωση, στις αρχές Φεβρουαρίου, αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση στην οποία σημειωνόταν ότι «τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε (γνωστά και ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – ΕΝΑΕ), και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να ατενίσουν ένα μέλλον που πάντοτε άξιζαν, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, πλέον περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ των Ναυπηγείων μας. Επιπλέον, το Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον βλαβερό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – μια αποτυχία του δηλαδή που συνέβαλε στην μέχρι τώρα καταστροφική πορεία του ναυπηγείου της Privinvest στην Ελλάδα».

in.gr