Εξελέγη το προεδρείο της Προανακριτικής Novartis – Aπό αύριο τα… σπουδαία

Αθήνα.-Με την εκλογή του προεδρείου και επιφανειακά διαδικαστικά ζητήματα, ασχολήθηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της η Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής για τη Novartis, παραπέμποντας τα… σπουδαία στις εφεξής συνεδριάσεις.

Από την ψηφοφορία που διεξήχθη, πρόεδρος αναδείχτηκε ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) με 12 ψήφους υπέρ έναντι 8 λευκών, αντιπρόεδρος η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ) με 13 «ΝΑΙ» έναντι 7 λευκών και γραμματέας ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) με ψήφους 12 – 8.

Η Επιτροπή πάντως απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της Επιτροπής από το κανάλι της Βουλής, παρότι το αίτημα στήριξαν και Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Κατά του αιτήματος τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, τονίζοντας ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κανονισμός της Βουλής το απαγορεύει λόγω του μυστικού της διαδικασίας, ενώ ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων κράτησε ουδέτερη στάση υπό το φόβο μετατροπής της Επιτροπής σε «τηλεοπτικό σόου».

Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής αποφασίστηκε να γίνει αύριο στις 18.30 το απόγευμα, όπου εκεί θα τεθεί πλέον επί τάπητος το αντικείμενο εργασιών της και πιθανόν να εισέλθουν και στην ουσία περί της αρμοδιότητάς της ή όχι, άρα της άμεσης επιστροφής της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη, κάτι με το οποίο αντιδρά ήδη έντονα σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα συζητηθεί πιθανόν και η επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία χαρακτηρίζει τη σύσταση της Επιτροπής «παράνομη», ενώ τα μέλη της έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν εκ νέου το πρωί της προσεχούς Παρασκευής.

Λοβέρδος: Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: “Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη”.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/368248/exelegi-to-proedreio-tis-proanakritikis-novartis-apo-aurio-ta-spoudaia/#ixzz58tvDwLUp
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook