Αμερικανικά πλοία με χιλιάδες πεζοναύτες στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος.- Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ κινούνται από σήμερα τρία πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης με το Ισραήλ. Η αμερικανική παρουσία δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες στο οικόπεδο 10 από την Exxon, αλλά τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην περιοχή στο πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων.

Την παρουσία αμερικανικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αυξημένη ναυτική παρουσία που θα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα καταδεικνύει την ανησυχία που επικρατεί για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως αυτή αναδείχθηκε ανάγλυφα τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησε στην αναστολή των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν και πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ευλόγως, δημιουργεί συνειρμούς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, θα πραγματοποιήσει άσκηση εκκένωσης πληθυσμών.

Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3.

Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ’ ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima περιλαμβάνει την 26η MEU και δύο Iwo Jima, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης USS New York (LPD 21) San Antonio-class, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης USS Oak Hill (LSD 51) Harpers-Ferry-class, τις Χειρουργικές Μονάδες 8 και 4 του Στόχου, τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.

Στο πλοίο – ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου υπάρχουν περισσότεροι από 2.500 πεζοναύτες.