Εννέα ομογενείς υποψήφιοι στις εκλογές της Νότιας Αυστραλίας

Tο αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών της Νότιας Αυστραλίας, που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο, 17 Μαρτίου, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση που θα έχει η νέα παράταξη SA-Best, της οποίας ηγείται ο ομογενής, πρώην ομοσπονδιακός γερουσιαστής Νικ Ξενοφών.

Οι αρχικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ομογενής πολιτικός θα πήγαινε για θρίαμβο, αλλά, τελευταία, λόγω και των σφοδρών επιθέσεων που δέχεται, η δημοτικότητα της παράταξής του υποχωρεί και το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει είναι να κερδίσει κάποιες έδρες, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν οι δυο μονομάχοι δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που δείχνει πολύ πιθανό.

Στις εκλογές του Σαββάτου θα ψηφίσουν ένα εκατομμύριο και 200 χιλιάδες ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους 47 βουλευτές, στις πιο απρόβλεπτες εκλογές της Πολιτείας, όπως αναφέρει ο αυστραλιανός Τύπος.
Οι Εργατικοί βρίσκονται στην εξουσία 16 χρόνια και το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν, έστω και σε συνεργασία με το κόμμα του Ξενοφώντα.

Εκτός και αν οι Φιλελεύθεροι κερδίσουν πέντε έξτρα έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό.

Το βέβαιο είναι ότι στη νέα βουλή η ελληνική εκπροσώπηση θα είναι αυξημένη. Εκτός από τον θησαυροφύλακα Τομ Κουτσαντώνη, η επανεκλογή του οποίου θεωρείται σίγουρη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκλεγεί η κ. Ειρήνη Πνευματικού ως γερουσιαστής με το Εργατικό Κόμμα.

Πιθανή θεωρείται ακόμα η εκλογή του ίδιου του Ξενοφώντα, του υποψήφιου του Αντόνιο και της υποψηφίας του Connie Bonaros.

Οι ομογενείς υποψήφιοι

  • Στην έδρα Badcoe η Στεφ Ροζίτη, υποψήφια με το κόμμα των Πράσινων.
  • Στην έδρα Croydon υποψήφια με την παράταξη Nick Xenophon’s SA-BEST θα είναι η Τζούλια Καρπαθάκη.
  • Στο Davenport με το κόμμα των Πράσινων κατέρχεται υποψήφιος ο Τζον Φωτάκης.
  • Στην έδρα Giles, με το κόμμα Nick Xenophon’s SA-BEST υποψήφιος θα είναι ο Τομ Αντόνιο.
  • Στην έδρα Hartley κατέρχεται ο ίδιος ο Νικ Ξενοφών.
  • Στην έδρα Lee με το κόμμα Danig Party of Australia υποψήφιος θα είναι ο Αριστείδης Κρεπελής.
  • Στην έδρα West Torrens υποψήφιος είναι ο σημερινός πολιτειακός Θησαυροφύλακας, Τομ Κουτσαντώνης, ο οποίος και την κατέχει ως βουλευτής του Εργατικού Κόμματος.

Στην Άνω Βουλή (Γερουσία) υποψήφιες είναι Ειρήνη Πνευματικού, με το Εργατικό Κόμμα και η Connie Bonaros με το Nick Xenophon’s SA-BEST.

Πηγή:neoskosmos.com