Καραβάνια ομογενών για το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

«Να μη λείψει κανείς από την κινητοποίηση της 18ης Μαρτίου στα Ηνωμένα Έθνη», είναι το μήνυμα των οργανωτών – Μήνυμα του αντιπροέδρου της Παμμακεδονικής – Πληροφορίες για τα λεωφορεία

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Πηγή:Greeknewsonline.com

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Νέα Υόρκη για το συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 2 το απόγευμα, απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών (47 Street, bet. 1st & 2nd Ave.), με σύνθημα καμιά παραχώρηση του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και ο οργανισμός Hellenic Congress of America, που συμπεριλαμβάνει περί τις 20 εθνικοτοπικές ομοσπονδίες μέλη.

Ο ενθουσιασμός σε όλα τα κέντρα του Ελληνισμού της ανατολικής ακτής είναι μεγάλος και ομογενείς από τη Βοστώνη μέχρι την Ουάσιγκτον ετοιμάζονται προσέλθουν οργανωμένα και μαζικά. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Πέτρος Γαλάτουλας την Πέμπτη, στην πανομογενειακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο «Σταθάκειο», ομογενείς έχουν δηλώσει ότι θα έλθουν μεμονωμένα από ολόκληρη την Αμερική, ακόμη κι από την Καλιφόρνια και τη Φλόριδα.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού και της κινητοποίησης σ’ όλες τις κοινότητες της Ομογένειας, είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν μισθωθεί 65 λεωφορεία για τη μεταφορά του κόσμου στον τόπο της διαδήλωσης. (Ο κατάλογος με τις πληροφορίες για τα λεωφορεία δημοσιεύεται στη Greek News).

«Λαμβάνουμε θερμά μηνύματα απ’ όλη την Αμερική και ιδίως από γειτονικές πολιτείες», είπε μιλώντας την Πέμπτη στο Σταθάκειο, ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, Δημήτρης Φιλιππίδης. (         Κάλεσμα του Δημήτρη Φιλιππίδη προς όλη την Ομογένεια, δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη).

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη για λεωφορεία, Σοφία Στρουμπάκη,  η Ομογένεια της Φιλαδέλφειας έχει ναυλώσεις 10 λεωφορεία, της Ουάσιγκτον 4 και της Βοστώνης 6. Τρία λεωφορεία έχουν ναυλωθεί από την ΑΧΕΠΑ του Μέριλαντ, 5 από το Πανγκρεγκόριαν Νέας Ιερσέης και 5 από την Παμμακεδονική.

Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε πως παρότι από τους συλλόγους υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, στις κοινότητες χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.

Να σημειώσουμε ότι κάλεσμα που όλους τους Ελληνες Ορθοδόξους να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με εγκύκλιο που έχει αποστείλει στις κοινότητες. Ανάλογες εγκυκλίους εξέδωσαν ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδδος. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, όσο κι ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, έχουν δηλώσει πως θα δώσουν το παρών και θα μιλήσουν στο συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου.

«Σύνθημά μας είναι ότι «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» και δεν δίνουμε το όνομα για καμία χρήση στα Σκόπια. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω μας και πέραν της Ελλάδας, μας παρακολουθούν και η Ουάσιγκτον με την Άγκυρα».

Παρά την αισιοδοξία για μία μεγαλειώδη παρουσία της Ομογένειας στο συλλαλητήριο, ο Δημήτρης Φιλιππίδης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε, αλλά αντίθετα να εντείνουμε τις προσπάθειες στις μέρες που υπολείπονται».

«Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να βρεθούμε απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη, την Κυριακή 18 Μαρτίου. Δεν δικαιολογείται σύλλογος ή κοινότητα, ή ομογενής που δεν θα συμμετάσχει. Να γίνει η 18η Μαρτίου σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας», πρόσθεσε ο Δημήτρης Φιλιππίδης.

Παράλληλα είπε πως θα οργανωθεί ράδιοθον στον HellasFM για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του συλλαλητηρίου, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες οι οποίοι αγκάλιασαν την εθνική προσπάθεια.

«Δεν πρέπει να λείψει κανείς από το συλλαλητήριο», είπε μιλώντας στην Πανομογενειακή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Πέτρος Γαλάτουλας, τονίζοντας ότι τα μηνύματα της κινητοποίησης θα πρέπει να στρέφονται προς την Ουάσιγκτον και την αμερικανική κοινή γνώμη.

«Να είστε σίγουροι ότι θα αισθανθούν όλοι τα μηνύματα της κινητοποίησής μας. Το πιο δυνατό μήνυμα θα είναι αυτό που ακουστεί από την συμπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο, Κάρολιν Μαλόνι, ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

Καταλήγοντας σημείωσε το ισχυρό πνεύμα ενότητας που κυριαρχεί στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για τη Μακεδονία.

«Πρώτη φορά όλη η Ομογένεια – κλήρος και λαός – βγαίνει ενωμένη», πρόσθεσε ο κ. Γαλάτουλας.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας, στο συλλαλητήριο – που θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα – δεν θα υπάρχουν ομιλίες, παρά μηνύματα και χαιρετισμοί. Ήδη, έχουν αποκλειστεί οι πολιτικοί. Ενας από τους οργανωτές, απαντώντας σε ερώτηση της Greek News για τις πληροφορίες ότι θα παρευρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είπε ότι έχει διαμηνυθεί στον υπουργό πως δεν θα του δοθεί το μικρόφωνο.

Σε άλλη ερώτηση για τη φημολογούμενη παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, είπε πως το ανώτατο όργανο των δημάρχων είχε ρόλο και στο συλλαλητήριο της Αθήνας και ανέλαβε να προωθήσει τα ψηφίσματα του συλλαλητηρίου κι η παρουσία του δεν είναι πολιτική.

Ο κ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, είναι στέλεχος της ΝΔ έχει δημιουργήσει επιτροπή προετοιμαζόμενος να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Την Παρασκευή επρόκειτο να γίνει ακόμη μία συνάντηση των οργανωτών (με επικεφαλής τη ΓΓ της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά) και της αστυνομίας, για θέματα ασφάλειας και τάξης. Όπως ανέφερε η κ. Καστανά, τα λεωφορεία θα σταματούν στο δυτικό μέρος της 47ης Οδού και 2ας Λεωφόρου κι αφού αποβιβάζουν τον κόσμο, θα πρέπει να αποχωρήσουν, για να επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου. Μάλιστα συνέστησε στους οργανισμούς που θα βάλουν λεωφορεία να συνεννοηθούν για τον τόπο από τον οποίο θα παραλάβουν τους επιβάτες.

Τόνισε ότι δεν επιτρέπεται τα πλακάτ και τα πανό να στηρίζονται σε ξύλα ή πλαστικό, ή σίδερα, παρά μόνο σε χαρτόνια.

Την ευθύνη της ασφάλειας, έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζούβελος. Οι οργανωτές απευθύνουν έκκληση σε ομογενείς να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα περιφρούρησης της κινητοποίησης (πληροφορίες 718-204-6500).

Μιλώντας στην πανομογενειακή, ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, συνέστησε σ’ όλους όσοι θα συμμετάσχουν να δείξουν τον πολιτισμό που διακρίνει τους Ελληνες.

«Να μην κάνουμε ακρότητες και να μην μιμηθούμε αυτά που έκαναν οι Σκοπιανοί στην Αυστραλία, όπου έκαψαν ελληνικές σημαίες. Εμείς θα απαντούμε με πολιτισμό».

Ανάλογη ήταν και η σύσταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Πέτρου Γαλάτουλα. Μάλιστα τονίζεται ιδιαίτερα πως καθώς δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν κοντά Σκοπιανοί για να προκαλέσουν, οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να παρασυρθούν, να ακολουθούν τις οδηγίες των οργανωτών και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας.