Η είδηση για την Ελληνο-σκοπιανή διαπραγμάτευση βγήκε… από τις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες.- Μπορεί η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό να διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ΠΓΔΜ, ωστόσο η είδηση βγήκε… από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, η οποία επισκίασε τα όσα συζήτησαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για τις ρωσικές παρεμβάσεις στη γειτονική χώρα, έκανε αναφορά σε ένα όνομα το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με διαρροές προέκρινε η ελληνική πλευρά, αλλά ποτέ δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως: Το «Gorna Makedonija».

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου από το «Μακεδονικό» Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο».

Η εν λόγω αναφορά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εγκαλεί τον κ. Τσίπρα για «ανευθυνότητα» και «επιπολαιότητα». «Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Πηγή:newpost.com