Ο πλουσιότερος Ελληνο-Αυστραλός αποδοκιμάζει τον  τριπλό γιορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αδελαϊδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Είναι λυπηρό που αυτοί επί χρόνια εκεί στην Αδελαΐδα δεν έχουν βρεθεί άνθρωποι να καταφέρουν να μονιάσουνε». Μ΄ αυτά τα λόγια, ο Κώστας Μακρής, ο δισεκατομμυριούχος ομογενής της Αυστραλίας, και κάτοικος  ο ίδιος Αδελαϊδος,  σχολιάζει στην Panhellenic Post την τριχοτομημένη γιορτή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην συγκεκριμένη πόλη της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις είναι οι προγραμματισμένοι για ανήμερα της Επετείου γιορτασμοί. Αντί να γίνει ένας ενωτικός εορτασμός (όπως γίνεται στην Μελβούρνη και το Σίδνεϊ και σε άλλες  χώρες όπου ζουν ομογενείς), η 25η Μαρτίου στην Αδελαϊδα θα τιμηθεί ξεχωριστά σε τρεις εκδηλώσεις, που θα κάνουν το Γενικό Προξενείο, η Αρχιεπισκοπή και η Ελληνική Κοινότητα Ν. Αυστραλίας…

Ο κ. Μακρής, που είναι  λυπημένος και για την οικονομική κρίση που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί την Ελλάδα, θεωρεί ότι  η ομογενειακή παροικία της Αδελαϊδας θα έπρεπε να ζει μονιασμένη. «Δυστυχώς όμως»,  επισημαίνει, «τα συμφέροντα τίθενται υπεράνω πάντων. Θα  έπρεπε οι ομογενείς να πάρουν μία απόφαση. Και όχι να διχαστούν.  ‘Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες να συμβαδίζουν.  Δυστυχώς, όμως, οι ομογενείς εκεί στην Αδελαϊδα, είναι χωρισμένοι σε Εκκλησίες,  άλλοι είναι παππαδικοί, άλλοι είναι με το Κράτος, άλλοι είναι με άλλους και εγώ έχω αποφύγει χρόνια τώρα να εμπλακώ».

«Είχα τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Πρόξενο της  Ελλάδος  και ήτανε κι αυτός λυπημένος για την κατάσταση αυτή».  Με αυτή τη φράση θέλησε ο κ. Μακρής να ολοκληρώσει την αναφορά του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Μακρής, με καταγωγή από την Πάτρα,  είναι ο πρώτος Έλληνας  ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος στην Αυστραλία. Τον συναντήσαμε σε ξενοδοχείο των Νοτίων προαστίων της Αθήνας. Μας παραχώρησε μία εξαιρετικού ενδιαφέροντος συνέντευξη, την οποία θα δημοσιεύσουμε  την Δεύτερα.  Ξεχωρίσαμε και προτάσσουμε σήμερα την συγκεκριμένη αναφορά στο πρόβλημα της Αδελαϊδος λόγω επικαιρότητας του θέματος.