Τσίπρας: Να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο έστειλε από τα Ψαρά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι πρέπει «να κατανοήσει ότι στον 21ο αιώνια την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τις διασφαλίσουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες αλλά ο αλληλοσεβασμός με τους γείτονες και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών. Η Ελλάδα αυτό το κατανοεί και το εφαρμόζει».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «διαθέτουμε την αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσουμε αλλά για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή».

Το μυαλό μας στους δύο έλληνες στρατιωτικούς

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η σκέψη του όπως και όλων των ελλήνων βρίσκεται στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. «Κάνουμε ότι πρέπει και χρειάζεται προκειμένου σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας» τόνισε ενώ εξήρε το ρόλο των στρατευμένων νιάτων, όπως είπε, «που βρίσκονται από άκρη σε άκρη της χώρας για να υπερασπιστούν με ανιδιοτέλεια την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

«Να μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον τόπο, μέσα από τους αγώνες των προγόνων μας αναδείχθηκαν υψηλές αξίες και ιδανικά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα Ψαρά.

ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το «ηρωικό», όπως το χαρακτήρισε, νησί των Ψαρών, από τον τόπο της θυσίας του Παλαιοκάστρου και την ξακουστή ανά το κόσμο ολόμαυρη ράχη, να στείλει μήνυμα στους όπου γης Έλληνες.

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη»

ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους των Ψαρών ότι φυλάττουν Θερμοπύλες και ότι τους αξίζει κάθε έγνοια της Πολιτείας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως η Ελλάδα «αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Είναι χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική. Με κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και απόλυτο σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο νησί.