Τιμώντας την 63η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της Ε. Ο. Κ. Α

Νέα Υόρκη.- Την εκδήλωση  “Των Αθανάτων” του  καλλιτεχνικού διευθυντή του Παγκύπριου Φύτου Στράτη,  διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, τιμώντας την 63η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της Ε. Ο. Κ. Α.
Η ομιλία ξεκίνησε λίγο διαφορετικά σήμερα από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κύριο Κυριάκο Παπαστηλιανού, καλώντας στο βήμα τον  εξαίρετο Δημήτρη Μιχαήλ……. να απαγγείλει τον όρκο που δεσμεύονταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
“Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδας ότι:
1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις διά την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωή μου
2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθεί ο σκοπός του αγώνος.
3. Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.
4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν….βασανισθώ δια να ομολογήσω.
5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της οργανωσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι΄ους έχω εξουσιοδότησην υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.
6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνει μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι  απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτελείας ή κομματικού συμφέροντος.
7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι άτιμος και άξιος πάσης τιμωρίας.
Ο κύριος Παπαστηλιανού αφού ευχαρίστησε τους γενικό πρόξενο της Ελλάδας κύριο Κωνσταντίνο Κούτρα, τον Γενικό πρόξενο της Κύπρου πρέσβη κύριο Βασίλη Φιλίππου τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου  στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβη κύριο Κορνήλιο Κορνήλιου που πάντοτε προσπαθούν να είναι σε όλες τις εκδηλώσεις της κυπριακής ομοσπονδίας της ομογένειας και των σωματείων, έκλεισε τον λόγο του με την ελπίδα πως
“ όλες  οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο να κάνουν το ίδιο ενωμένοι όπως το 1955. Να γίνει προτεραιότητα το Εμείς και όχι το εγώ….να πάρουν ανηφοριές και μονοπάτια  για να βρουν τα σκαλοπάτια που παν στη  λευτεριά χωρίς σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα, έτσι ώστε η Κύπρος να είναι πάλι Ελεύθερη δίχως κατοχικά στρατεύματα.
Πάνω από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα και στηρίζεται την ομογένεια και τον ελληνισμό γενικότερα”
“Των Αθανάτων”  από το Φύτο Στρατή.
Το ύφος λένε  πως είναι ο προσωπικός τρόπος δημιουργίας κάθε δημιουργού.
Άλλος με σοβαρότητα άλλος με απλότητα, άλλος να προξενήσει εντύπωση και δέος.
Όποια όμως και αν είναι η οπτική του γωνία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια ούτε να αγνοήσει τις μαρτυρίες του παρελθόντος.
“Των Αθανάτων”  από το Φύτο Στρατή, ήρθε ακριβώς σε μια εποχή που το ελληνικό κοινό  αποζητά  κάτι το ελληνικό και είναι αυτός ένας λόγος που γνωρίζει τεράστια επιτυχία μετά την περσινή του παρουσίαση.
Φέτος ο δημιουργός  μαζί με την χορωδία του Παγκυπρίου….έγινε ένας καλός πρεσβευτής της ιστορικής αλήθειας,  τονώνοντας το φρόνημα των ομογενών αναφορικά με τη χώρα καταγωγής τους με την μεγάλη Ιστορία.
Προσωπικά πιστεύω ότι εύκολα το υλικό αυτό, με τις ανάλογες προσαρμογές μπορεί να γίνει κατάλληλο και για τα παιδιά ομογενών και σε άλλες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκύπριος είναι από τα αξιολογότερα Σωματεία στη δημιουργία της πνευματικής ζωής. Ας το “εκμεταλλευτούμε” σαν το πνευματικό μας κεφάλαιο.
Ευτυχία Παπαδοπούλου