Ο μακελάρης της Φλόριντα δωρίζει χρήματα στις οικογένειες των θυμάτων

Ο Νίκολας Κρουζ, ο μακελάρης της Φλόριντα, που σκότωσε 17 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τόσους σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ δωρίζει χρήματα που κληρονομεί σε οικείους των θυμάτων, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη συνήγοροί του, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε κακουργιοδικείο της Πολιτείας.

“Ο Κρουζ δεν θέλει τα χρήματα, όποιο και αν είναι το ποσό που του αναλογεί”, ανέφερε μια συνήγορός του αναφερόμενη στο χρηματικό ποσό που πρόκειται να κληρονομήσει ο 19χρονος δράστης, η μητέρα του οποίου απεβίωσε τον Νοέμβριο.

“Θα ήθελε τα χρήματα αυτά να δωριστούν σε κάποια οργάνωση που θα επιλέξουν οι οικογένειες των θυμάτων” πρόσθεσε.

“Επιτρέψτε (τα χρήματα) να πάνε σε εκείνους που πληγώθηκαν”, επέμεινε ένας άλλος συνήγορος του Κρουζ, ο Χάουαρντ Φίνκελσταϊν, σημειώνοντας ότι το ποσό που θα κληρονομήσει ο νεαρός ενδέχεται να ανέρχεται σε “ένα εκατομμύριο δολάρια”.

Πάντως η διαθήκη δεν έχει ακόμα εκτελεστεί και δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς χρήματα θα κληρονομήσουν ο δράστης της σφαγής και ο αδελφός του.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα καλύψουν το κόστος για την υπεράσπιση του νεαρού οι Αμερικανοί φορολογούμενοι ή ο ίδιος σε προσεχή ακροαματική διαδικασία, όταν θα οριστεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της δίκης.

Εισαγγελείς στη Φλόριντα ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι θα ζητήσουν να επιβληθεί στον Νίκολας Κρουζ η ποινή του θανάτου.

Οι συνήγοροί του ανέφεραν ότι θα δεχόταν να ομολογήσει την ενοχή του, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ότι δεν θα εκτελεστεί. Το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση για την ποινή παραμένει θεωρητικά ανοικτό, παρότι οι εισαγγελείς έχουν αναγγείλει ότι θα ζητήσουν να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Η ημερομηνία έναρξης της δίκης του Κρουζ, για τη διεξαγωγή της οποίας είναι προϋπόθεση να κριθεί ικανός από άποψη ψυχικής υγείας για να δικαστεί, δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής.

Ο δράστης, πρώην μαθητής στο λύκειο όπου διέπραξε τη σφαγή με τουφέκι εφόδου που κατείχε νόμιμα, συνελήφθη λίγο μετά το μακελειό και δεν αρνήθηκε την ενοχή του.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP