Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε νέες περικοπές, διαφωνούσαμε και με δραστικά μέτρα που ελήφθησαν

Για την πρόοδο της Ελλάδας μίλησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, τονίζοντας ότι αυτή αναγνωρίζεται πλέον από τις αγορές όπως αποδεικνύει και η πτώση του κόστους δανεισμού στην Ελλάδας.

Με το ΔΝΤ να αποτελεί πάντα τον «κακό» της τρόικας, που ζητά τα πιο επώδυνα μέτρα, αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός της κυρίας Λαγκαρντ ότι ορισμένα από τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα δεν τα υπαγόρευσε το Ταμείο.

Πετώντας μάλιστα το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για τις απαιτήσεις που θα συνοδεύσουν την έξοδο από το μνημόνιο, -οι οποίες φυσικά είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους που θα τεθούν και κυρίως με το μέγεθος και το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που θα προσφερθεί- η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι ούτε σήμερα το Ταμείο ζητά πρόσθετες περικοπές δαπανών.

Το Ταμείο, που παραμένει δεσμευμένο να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα -όπως δεν παρέλειψε να τονίσει-, αυτό που ζητά, γιατί αυτό χρειάζεται, είναι περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι αγορές επικροτούν την πρόοδο, έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη χώρα

Το μήνυμα ότι οι αγορές επικροτούν την ελληνική πρόοδο, έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια εφαρμογής πολύ δύσκολων πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας)» είπε. Προς επίρρωση αυτού έκανε αναφορά σε συγκεκριμένους δείκτες.

«Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, η απόδοσή του ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν» σημείωσε η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ δεν ζητά άλλες περικοπές δαπανών

Αναφερόμενη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνώρισε πως έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο και αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο

» Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».

Παραμένει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ζητά μεταρρυθμίσεις

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί, τονίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.»

» Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας» τόνισε η Κρ.Λαγκάρντ, χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά της.

 

Πηγή:in.gr