Έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στέλνει η Μέρκελ στον Ερντογάν

Αθήνα.- Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στέλνει η Γερμανία στην Τουρκία, ενισχύοντας την πολεμική μηχανή της Άγκυρας.

Μεταξύ των υποβρυχίων αυτών είναι το Πίρι Ρέις, το Χιζίρ Ρέις, το Μουράτ Ρέις και το Αϊντίν Ρέις. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα όλα είναι τύπου 214 σαν το ελληνικό «Παπανικολής». Ανά τον κόσμο υπηρετούν 4 υποβρύχια τύπου 214 στην Ελλάδα, 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.

«H εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι καταδιωκτικά υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία», αποκάλυψε ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού ARD.

Το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό.

Σύμφωνα με το γερμανικό κρατικό κανάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια κλάσης 214, ενώ το 2011 η Γερμανία ανέλαβε εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ.

Η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, ακόμα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο»,δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση τανκς.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήδη στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με το «Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard.

Πηγή: Spiegel Online/star