Αποχωρεί από την Ομοσπονδία Νέας Υόρκης ο Πέτρος Γαλάτουλας.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την απόφασή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στις προσεχείς αρχαιρεσίες, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, 8 Μαϊου 2018, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που είχε συγκαλέσει, ο απερχόμενος Πρόεδρος Πέτρος Γαλάτουλας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την έκτακτη Γενική Συνέλευση είχε προκαλέσει με στόχο την αλλαγή του Καταστατικού που προβλέπει δύο μόνο θητείες για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, όπως μας ενημερώνουν από την Νέα Υόρκη, της Γενικής Συνέλευσης προηγήθηκε σύσκεψη των πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας όπου εκεί διεφάνη ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθεί η αλλαγή του Καταστατικού.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γαλάτουλας είχε προ ημερών καταλήξει στην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία και προγραμματίζει ήδη να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντά του. Ο ίδιος ο απερχόμενος Πρόεδρος, σε μία από τις τελευταίες -αν όχι και την τελευταία του ως προέδρου- συνέντευξη του τον Νοέμβριο του 2017 στην Panhellenic Post είχε εκφράσει τον προβληματισμό του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτησε είχε πει: «Ναι, τελειώνει η θητεία μου. Υπάρχει πρόβλημα διαδοχής, διότι χρειάζεται εμπειρία και χρόνο.. Ακούγονται φωνές που πιέζουν για αλλαγή Καταστατικού. Εγώ, όμως, έχω κουραστεί. Ίσως πολλοί πουν ότι είναι λάθος μου που δεν βρήκα αντικαταστάτη. Δεν είναι εύκολο. Προσπάθησα. Δεν ήρθε κανείς να μάθει. Ξέρω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Είμαστε μία Ομοσπονδία με $ 750.000 budget. Με την διοργάνωση της μεγαλύτερης εθνικής παρέλασης. Με ημερήσια δράση καθημερινή. Ο Γαλάτουλας μπορεί να έχει αντιπάλους, αλλά το έργο του και την άνοδο της Ομοσπονδίας τα αναγνωρίζουν όλοι. Βέβαια δεν είμαστε σε όλους αγαπητοί. Εμένα μ’ αρέσει να διαφωνούν. Οι αποφάσεις στην Ομοσπονδία ήταν όλες ομόφωνες, επί των ημερών μου. Εγώ θα ήθελα να υπάρχει και αντίλογος γιατί έτσι φθάνεις στο σωστό αποτέλεσμα. Υπάρχει και η σκέψη να αλλάξει το Καταστατικό. Εγώ δεν θέλω να μείνω, εξομολογούμαι…»

Ανάμικτα αισθήματα

Όπως πληροφορείται η ΡΗΡ, η είδηση της αποχώρησης του Πέτρου Γαλάτουλα προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Πέτρος Γαλάτουλας κρατούσε «καθηλωμένη» την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και  θεωρούν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανανέωση του τοπίου στα ομογενειακά κοινά, δεδομένου ότι ο Πέτρος Γαλάτουλας υπηρετούσε, από το ένα ή το άλλο πόστο την Ομοσπονδία ήδη από το 1997.

Στον αντίποδα, βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως με την αποχώρηση του Πέτρου Γαλάτουλα θα εκλείψουν από τα ομογενειακά κοινά ο οργανωτικός του χαρακτήρας και η αφοσίωση με την οποία υπηρετούσε την Ομοσπονδία, είτε από τη θέση του απλού μέλους του ΔΣ, είτε ως Ειδικός Γραμματέας, είτε ως Γενικός Γραμματέας με παράλληλα καθήκοντα ως Υπεύθυνος Επιτροπής Καταστατικού, είτε ως Αντιπρόεδρος με καθήκοντα προέδρου  της Επιτροπής Παρελάσεως είτε, τέλος, από τον προεδρικό θώκο για δύο θητείες.

Άλλωστε στην προαναφερθείσα συνέντευξή του στην ΡΗΡ ο Πέτρος Γαλάτουλας αναγνώριζε ευθαρσώς πως «…μπορεί να έχει αντιπάλους, αλλά το έργο του και την άνοδο της Ομοσπονδίας τα αναγνωρίζουν όλοι. Βέβαια δεν είμαστε σε όλους αγαπητοί. Εμένα μ’ αρέσει να διαφωνούν. Οι αποφάσεις στην Ομοσπονδία ήταν όλες ομόφωνες, επί των ημερών μου. Εγώ θα ήθελα να υπάρχει και αντίλογος γιατί έτσι φθάνεις στο σωστό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, ανάμεσα στις δύο απόψεις, γεγονός είναι πως ο Πέτρος Γαλάτουλας αποτελεί μέρος της ιστορίας της Ομογένειας Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της ευθύνης του,  η Εθνική Παρέλαση της ομογένειας στην 5η λεωφόρο αναβαθμίστηκε και παρά τις όποιες διαφωνίες οι δύο θητείες του στην μεγαλύτερη Ομοσπονδία των ΗΠΑ καταγράφεται ως θετική.

«Η έκπληξη»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στους ομογενειακούς Συλλόγους και τα Σωματεία της Νέας Υόρκης, αλλά κυρίως, οι απόψεις των προέδρων των υπαγομένων στην Ομοσπονδία Συλλόγων, όπως διέρρεαν προς τον Τύπο, ήταν αρνητικές για την αλλαγή του Καταστατικού προκειμένου να θέσει και Τρίτη υποψηφιότητα ο Πέτρος Γαλάτουλας. Ήταν αμφίβολο, μάλιστα, εάν μία τυχόν τελική πρόταση προς ψηφοφορία για αλλαγή Καταστατικού, θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Άλλωστε δεν είχαν λείψει και ανοικτές τοποθετήσεις κάποιων συνέδρων εναντίον κάθε σκέψης αλλαγής του Καταστατικού.

Παίρνοντας το λόγο στην Γενική Συνέλευση ο Πέτρος Γαλάτουλας μίλησε για «έκπληξη». Σας το κράτησα, είπε, για έκπληξη. Δεν πρόκειται να θέσω πάλι υποψηφιότητα για Πρόεδρος.

Ο κ. Γαλάτουλας είχε επανεκλεγεί πρόεδρος τον Ιούνιο του 2016 για δεύτερη θητεία και οι νέες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2018.

Αυτή τη στιγμή, πληροφορίες για τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχουν.