Λευκωσία: Υπερβολικές οι απαιτήσεις του Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Λευκωσία.- Υπερβολικές χαρακτηρίζουν στην Κύπρο τις απαιτήσεις του Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στον απόηχο και της 4ης τριμερής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, όπου Νίκος Αναστασιάδης και Βενιαμίν Νετανιάχου ασχολήθηκαν με την διαφορά που έχει προκύψει. Τα όσα διέρρευσαν από το τετ α τετ των δυο ηγετών δείχνουν ότι οι δυο πλευρές θα βρουν λύση, πλην όμως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, η απαίτηση της ισραηλινής πλευράς ότι ένα ποσοστό της τάξης του 5% από το κοίτασμα «Αφροδίτη» της ανήκει, δεν γίνεται αποδεκτή από τη Λευκωσία η οποία επί του παρόντος κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Ωστόσο, στην Κύπρο θεωρούν ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι οποιαδήποτε νούμερο εάν πρώτα δεν συζητηθούν και συμφωνηθούν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου εισέρχονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι που διεμήνυσε ο κύπριος υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης στον ισραηλινό ομόλογό του Γιούβαλ Στάινιτς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας η διαφορά μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών. Πάντως, η Λευκωσία παραπέμπει στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διεκδικεί οτιδήποτε ενδεχομένως να ανήκει στο Ισραήλ, αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δεχθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη» να καταστεί όμηρος των ισραηλινών απαιτήσεων.

Πηγή:skai.gr