Φιλανθρωπικό γκαλά της ΑΗΕΡΑ Αθηνών για την ψηφιακή βιβλιοθήκη “Ευαγγελισμού”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επιτυχημένο ήταν το φιλανθρωπικό Γκαλά που διοργάνωσε Το τμήμα Αθηνών της ΑΧΕΠΑ, την Πέμπτη 10 Μαΐου  στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας.

Η εκδήλωση είχε εορταστικό χαρακτήρα με παρουσία σοπράνο, ζωντανή μουσική και χορό. Συντονιστές της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαλουκά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ Ξενοφώντας Σκουφάρας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΑΗΕΡΑ, “σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του έργου της δημιουργίας μίας πρότυπης ψηφιακής ιατρικής βιβλιοθήκης στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

Η πρωτοβουλία ανήκει στα μέλη του τμήματος Αθηνών της ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί το πρώτο, μεγαλύτερο και πιο δραστήριο παράρτημα της ιστορικής οργάνωσης στην Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1962 και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Η δράση για τη δημιουργία της ψηφιακής ιατρικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε το 2016 όταν, μετά από αίτημα των ιατρών του νοσοκομείου, το τμήμα Αθηνών πρότεινε τη δημιουργία της στο ύπατο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στο Λας Βέγκας των Η.Π.Α. Πήρε το χαρακτηρισμό “AHEPA National Project” και έκτοτε τυγχάνει της επίσημης υποστήριξης της οργάνωσης σε όλη της την επικράτεια.

Η βιβλιοθήκη θα στεγασθεί σε ισόγειο αίθουσα του νεόκτιστου κτηρίου εντός του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» συνολικής έκτασης 225τ.μ.

Eva Jean Fomalont – Ύπατη Πρόεδρος Θυγατέρων της Πηνελόπης Ξενοφών Σκουφάρας – Τέως Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Καναδά/Συμπρόεδρος Carl Hollister – Ύπατος Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ – Αργυρός Χορηγός Χρήστος Αργυρίου – Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Καναδά

Αντανακλά το όραμα, την κληρονομιά και την παράδοση του ιδρύματος του οποίου θα είναι τμήμα. Προσθέτει χρησιμότητα και αξία στην εκπαιδευτική εμπειρία. Στηρίζει την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα και αποτελεί εργαστήριο για νέους τρόπους διδασκαλίας και μαθήσεως. Αποτελεί χώρο, όπου εστιάζονται οι επιστημονικές δραστηριότητες του ιδρύματος. Προάγει το αίσθημα κοινωνικού συνόλου, κοινωνικών δεσμών, το αίσθημα συμμετοχής στους επιστήμονες του ιδρύματος. Είναι χώρος αναντικατάστατος.

Θα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα περιλαμβάνει ειδικά τερματικά που θα δίνουν στους χρήστες την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην παγκόσμια ιατρικοφαρμακευτική και νοσηλευτική βιβλιογραφία. Σε ειδικές προθήκες θα τοποθετηθούν ιστορικά ιατρικά βιβλία.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 350.000 ευρώ. Τα έσοδα σε χρήματα και είδος που συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, τον τεχνικό εξοπλισμό, το ειδικό λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί, τις συνδρομές στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ιατρικές βάσεις δεδομένων και την εκπαίδευση του προσωπικού που πρόκειται να αναλάβει την διαχείριση της.

Στην εκδήλωση προσήλθαν ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Carl Hollister, η Ύπατη Πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης (Daughters of Penelope) Eva Jean Fomalont, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά κ. Χρήστος Αργυρίου, εκπρόσωπος του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υποστηρικτής του έργου Δρ. Γεώργιος Πατούλης, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αξιωματούχοι και μέλη τμημάτων της ΑΧΕΠΑ από την Ελλάδα, την Περιφέρεια Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανώτατοι αξιωματικοί και πολιτικοί, σημαίνοντα πρόσωπα της Ελληνοαμερικανικής κοινωνίας, φίλοι και χορηγοί της ΑΧΕΠΑ, μέλη της ιατρικής κοινότητας, εκπρόσωποι κοινωνικών και ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

“Τιμήθηκαν για την προσφορά στο έργο της βιβλιοθήκης οι Μεγάλοι Ευεργέτες του έργου: ΑΧΕΠΑ-Τμήμα Αθηνών, Αναστάσιος και Μαρία Μίχα, και ο Γαβριήλ Χαλεπλής της εταιρείας B2B Gaming Services Malta Ltd (http://www.b2bgamingservices.com)”

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, περίπου 30.000 Ευρώ από παρόντες χορηγούς τα οποία θα προστεθούν στα ήδη συγκεντρωθέντα χρήματα των 55.000 Ευρώ.

Τομ Μίχας – Μέγας Ευεργέτης Δρ. Κωνσταντίνος Νούτσης – Συμπρόεδρος Eva Jean Fomalont – Ύπατη Πρόεδρος Θυγατέρων της Πηνελόπης

Η επιτροπή υλοποίησης του έργου στελεχώνεται ως εξής:

Πρόεδροι: Κώστας Νούτσης, Ξενοφών Σκουφαράς

Γραμματέας: Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος

Μέλη: Δρ. Ιωάννης Ακριβός, Tom Dushas, Αλέξανδρος Λιούλιος, Ευθύμιος Μυλόπουλος, Γιώργος Παπαδάκης, Λευτέρης Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνος Στρατάκης.

Ex officio: Βασίλης Πετκίδης, Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, Δρ. Δημήτρης Χονδρός, Πρόεδρος του τμήματος Αθηνών, Ιωάννα Μπρεάνου, Λιάνα Καλλιέρου, Βερόνικα Τσάλτα, Βασιλεία Κατσάνη και Θανάσης Πάλος-Παπαντωνόπουλος.

Χορηγίες μπορούν να κατατεθούν στο λογαριασμό:

ΑΧΕΠΑ Τμήμα Αθηνών HJ1

ALPHA BANK, Μαρασλή 7, 10676 Αθήνα

IBAN: GR66 0140 7680 7680 0233 0000 032

SWIFT/BIC: CRBAGRAA

Δρ. Δημήτρης Χονδρός – Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Τμήμα Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Νούτσης – Συμπρόεδρος, Φερενίκη Μαραθωνίτου –Υπεύθυνη Επικοινωνίας της B2B Gaming Services Malta Ltd η οποία παρέλαβε το Αριστείο Μέγα Ευεργέτη για λογαριασμό της Εταιρίας και του Γαβριήλ Χαλεπλή, Ξενοφών Σκουφάρας – Τέως Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Καναδά/Συμπρόεδρος Αλέξανδρος Λιούλιος – Ταμίας.

Η ΑΧΕΠΑ (American Hellenic Educational Progressive Association) ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου 1922 στην Ατλάντα των Η.Π.Α. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση παγκοσμίως με περισσότερα από 30.000 ενεργά μέλη.

Σκοποί της ΑΧΕΠΑ είναι η σύνδεση και σύσφιξη της ελληνικής ομογένειας, η διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα, η προαγωγή και προώθηση του Ελληνισμού, της Παιδείας, της Φιλανθρωπίας, της έννοιας της Κοινωνικής Ευθύνης και της Οικογενειακής και Ατομικής Αριστείας. Μέσω των δράσεών της η ΑΧΕΠΑ συμβάλλει στη βελτίωση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.ahepa.gr/aml ή να επικοινωνούν με τον Γραμματέα της Επιτροπής, Δρα Αθανάσιο Σαραντόπουλο (E-mail: Sarantopoulos@gmail.com, Κινητό: 6983510414).

Θαν. Σαραντόπουλος στην PanhellenicPost

Αναφορικά με τη βιβλιοθήκη βιβλίου στον ¨Ευαγγελισμό¨, ο Γραμματέας της Επιτροπής Θανάσης Σαραντόπουλος μας είπε ότι το “προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου, που καλύπτρει 225 μ2”.   Όπως είπε, “αρμοδιότητα της ΑΧΕΠΑ είναι μόνο ο χώρος της βιβλιοθήκης, ο οποίος θα είναι παραπλήσιος με εκείνον ενός αμφιθεάτρου και του φουαγιέ του.” 

Σε σχέση με το κόστος της δαπάνης, ο κ. Σαραντόπουλος το προσδιόρισε περίπου στις  350.000 ευρώ από τα οποία ένα μεγάλο μέρος θα ξοδευτεί για τη συνδεσιμότητα με ιατρικές βάσεις δεδομένων.  “Υπάρχουν, μας είπε, χορηγοί υλικών σε είδος. Παίρνουμε προσφορές για ράφια, Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, air conditioners κ.α.”. Μάλιστα, όπως μας είπε, “κατά τη διάρκεια του γκαλά υπήρξαν έσοδα γύρω στις 30.000 ευρώ”.

Πρόκειται, υποστήριξε, για έργο σύνθετο, παγκόσμιας εμβέλειας. Γι αυτό και απαιτεί συντονισμό της επιτροπής βιβλιοθήκης με τον Ευαγγελισμό, την Εθνική Τράπεζα, στο κτίριο της οποίας θα στεγασθεί η βιβλιοθήκη, με την ΑΧΕΠΑ και τα μέλη της, τους χορηγούς, τις κατασκευαστικές εταιρίες και την Πολιτεία. Υπουργεία, Πολεοδομία κλπ.”.

Αυτή τη στιγμή η επιτροπή, έχει τα τελικά σχέδια που της έδωσε ο διαχειριστής του όλου έργου του νεότευκτου κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στον Ευαγγελισμό, πάνω στα οποία θα βασιστεί το έργο της επιτροπής.

Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος – Γραμματέας Επιτροπής Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ Στηβ Αδαμόπουλος – Ιστορικό μέλος της ΑΧΕΠΑ Αθηνών

Αναφορικά με τις δράσεις της ΑΧΕΠΑ, ο κ. Σαραντόπουλος μας είπε ότι πολλές από αυτές είναι σε εξέλιξη. “Υπάρχουνε, είπε, πολλές δράσεις της ΑΧΕΠΑ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Όπως οι τρεις έδρες νεοελληνικών σπουδών, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Δίνονται ετησίως υποτροφίες συνολικού ύψους  περίπου 2 εκ. ευρώ. Όλα αυτά αναφέρονται στο βασικό πυλώνα της ΑΧΕΠΑ η που είναι η Παιδεία. Η ΑΧΕΠΑ συμβάλει, επίσης, στην εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Πρόσφατα στην ΛΑΕΔ  οργανώθηκε εσπερίδα για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου –  Ισραήλ.  Την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τη συμβολή της ελληνικής ομογένειας. Σε επίπεδο τμήματος η ΑΧΕΠΑ Αθηνών πραγματοποιεί τακτικές ιατρικές αποστολές στην ελληνική επαρχία σε κωμοπόλεις μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και εξετάζει άρρωστους πολίτες. Μερικές εκ των οποίων ήταν στον Γαλατά Τροιζήνας, στην Αταλάντη στο Καστρί Κυνουρίας και στην ορεινή Κορινθία. Η επόμενη αποστολή είναι στη Ζαχάρω Ηλείας στις 24 Ιουνίου 2018”.

Ακόμη, όπως μας είπε ο κ. Σαραντόπουλος, ηΑΧΕΠΑ Αθηνών συνεχώς στηρίζει οικονομικά αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Διοργανώνονται μηνιαίες ομιλίες σε πληθώρα θεμάτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν 35 τμήματα της ΑΗΕΡΑ. Μάλιστα, στις 17 και 18 Ιουνίου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της ελληνικής περιφέρειας ΑΗΕΡΑ στην Ξάνθη.

Τέλος, ο Γραμματέας της Επιτροπής Θαν. Σαραντόπουλος εξήρε το έργο της Panhellenic Post η οποία, όπως είπε, “από την ίδρυσή της, συμβάλει αποφασιστικά στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σε ομογενειακά θέματα αλλά και στις δράσεις της ΑΗΕΡΑ. Και γι αυτό σας ευχαριστούμε πολύ”.

ΡΗΡ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: ​Thomas Dushas,  Carl Hollister, Χρήστος Αργυρίου και Ξενοφών Σκουφάρας.