Σε «ενιαία προσέγγιση» για το Ιράν συμφώνησαν οι 28 της ΕΕ

Σόφια.- Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Σόφια να ακολουθήσουν «ενιαία προσέγγιση» στην προσπάθεια να διατηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή τη συμφωνία, «για όσο το Ιράν θα την τηρεί», καθώς και ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου «να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες πλήττονται από την αμερικανική απόφαση», εξήγησε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι «θα δώσουν απαντήσεις στις (σ.σ. αμερικανικές) ανησυχίες όσον αφορά τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή (της Μέσης Ανατολής) και όσον αφορά το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων», συνέχισε η ίδια πηγή.

Επίσης, οι 28 συμφώνησαν να αμυνθούν από κοινού μπροστά την απειλή του Λευκού Οίκου να επιβάλλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Στο μεταξύ, η γαλλική εταιρεία-κολοσσός του κλάδου της ενέργειας Total, όπως έπραξαν κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι πιθανότατα θα αποχωρήσει από το Ιράν, εγείροντας πολλές αμφιβολίες για την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να προστατεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν.

Η Τotal ανακοίνωσε ότι ίσως ακυρώσει τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου εάν δεν εξασφαλίσει σύντομα την εξαίρεσή της από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα αυτό το έργο σύμβολο της επιτυχίας της συμφωνίας.

Η εξέλιξη θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Iρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος ήλπιζε πως η υλοποίηση του έργου θα οδηγούσε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών διεθνώς έναντι του Ιράν και θα προσέλκυε επενδύσεις.

Επίσης, η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει πολλές από τις συμφωνίες που είχε συνάψει με πελάτες στο Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο. Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz γνωστοποίησε την Τρίτη ότι ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δεσμεύθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις επενδύσεις στο Ιράν και τις συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά τη συνάντησή τους με τον ομόλογό τους του Ιράν την Τρίτη, αλλά αναγνώρισαν ότι θα δυσκολευτούν να προσφέρουν στην Τεχεράνη τις εγγυήσεις που ζητάει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία.

Huffingtonpost (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)