Βραβεία σε ομογενείς μαθητές από τον “Προμηθέα” στη μνήμη του Γεώργιου Παπανικολάου

Νέα Υόρκη.- Τους μαθητές που διακρίθηκαν στον 5ο διαγωνισμό έκθεσης με θέμα «Η ζωή και το έργο του Δρ Γεωργίου Ν. Παπανικολάου: Πώς αισθάνομαι ως Ελληνόπουλο της Αμερικής» βράβευσε ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» στη διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συμποσίου στη μνήμη του κορυφαίου Ελληνα γιατρού/ερευνητή και θεμελιωτή του κλάδου της Κυτταρολογίας την Πέμπτη 10 Μαϊου στο αμφιθέατρο του Weill Cornell Medical College στο Μανχάτταν.

Το συμπόσιο συνδιοργάνωσαν ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, το Weill Cornell Medical College, η Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» και ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Αμερικής, μέλος του οποίου υπήρξε και ο Γεώργιος Παπανικολάου.

Οι έντεκα νικητές του διαγωνισμού, Ευάγγελος Ζανάκης (Thomas Jefferson MS), Αλέξανδρος Θεοφανόπουλος (Francis Lewis HS), Ματίνα Καραϊκάπογλου (Ridgefield  HS), Ευγενία Κατέχη (Λύκειο Αγίου Δημητρίου), Ζαχαρίας Κοτρώνης (Hastings HS), Αθανασία Μεζίτη (Hunter College HS), Ιωάννης Μελισσουργός (Λύκειο Αγίου Δημητρίου), Μαρία Μπαλτζή (Anthony Wayne MS), Γιώργος Παναούσης (Francis Lewis HS), Μαριτίνα Σάρδη (Fort Lee HS) και Γεώργιος Φωστίνης (Francis Lewis HS), έλαβαν επαίνους και μαζί χρηματικά βραβεία $250 δολαρίων έκαστος.

Χορηγοί των βραβείων ήταν οι Δρ Γιάννης Νάθενας (Ιδρυμα ΔΙΑΣ), Κώστας & Κική Πρέντζα, Ντίνος Ράλλης, Φρειδερίκη Σαγιάννη, Δρ Βασιλική Σαϊτα, Δρ Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο σύλλογος «Προμηθεύς» και για πρώτη φορά φέτος η νεοιδρυθείσα Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστημών και Εκπαίδευσης, η οποία προσέφερε τέσσερις υποτροφίες στη μνήμη της Βαρβάρας Τριανταφύλλου.

Οπως μάλιστα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Δημοσθένης Τριανταφύλλου, η Ακαδημία έλαβε δωρεά από την αείμνηστη σύζυγό του δέκα χιλιάδων δολαρίων για την χορήγηση υποτροφιών τα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά την απονομή των βραβείων ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι είχε την τιμή να συναντήσει τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1961, όντας φοιτητής στο NYU, και από την πρώτη στιγμή τον ενέπνευσε ο χαρακτήρας και η φιλοσοφική του σκέψη. Αργότερα δε, το 1972, είχε την τύχη να πάρει μια συνέντευξη από τη σύζυγό του, Μάχη Παπανικολάου, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα στην ανακάλυψη του «τεστ Παπανικολάου».

Ανέφερε επίσης πως με το διαγωνισμό δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να νιώσουν υπερήφανοι για την επιστημονική και πνευματική κληρονομιά της Ελληνοαμερικανικής μας κοινότητας, την οποία σκοπό έχει να προβάλει μέσα από τη δράση της η Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστημών, ενώ τόνισε πως τον συγκίνησε η αφοσίωση των μαθητών και το γεγονός ότι όλοι τους συμπεριέλαβαν στις εκθέσεις τους ως το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή του Παπανικολάου τα λόγια του προς τον πατέρα του, ότι δεν ήθελε να γίνει ένας πλούσιος γιατρός, αλλά να κάνει μια ανακάλυψη που θα ωφελούσε την ανθρωπότητα.

Υπενθύμισε δε πως η εκδήλωση προς τιμήν του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1992 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών Αμερικής και του Πανευβοϊκού Συλλόγου.

Το συμπόσιο

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Δρ Σπύρος Μεζίτης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Γεωργίου Παπανικολάου, καθώς και στην ιστορία των ιατρικών συμποσίων που ξεκίνησαν το 2003 και των υποτροφιών στη μνήμη του που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1999.

Προηγήθηκε δεξίωση στο Weill Greenberg Center και ξενάγηση των μαθητών και των καλεσμένων στη βιβλιοθήκη και το εργαστήριο όπου ο Παπανικολάου ανακάλυψε την κυτταροδιαγνωστική μέθοδο Pap Test για την πρόληψη του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας, χαρίζοντας τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες.

Στην αποστολή και τη δράση του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Γιώργος Λιακέας, επισημαίνοντας πως ιδιαίτερο μέλημά του είναι η υποστήριξη των νέων μέσω και υποτροφιών.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της “Regeneron”, Δρ Πίνδαρος Ρόι Βάγγελος, τον οποίο παρουσίασε ο διευθυντής της επιστημονικής ομάδας της ίδιας εταιρίας, Γιώργος Γιανκόπουλος, και ο πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Weill Medical College of Cornell University, Δρ Φρανκ Τσέρβενακ, τον οποίο παρουσίασε ο καθηγητής του ίδιου τμήματος, Τόμας Καπούτο.

Στον Δρα Βάγγελο απονεμήθηκε το “Life Achievement Award”. Στην ομιλία του παρουσίασε με τον ίδιο ενθουσιασμό που τον διέκρινε και στην μακρά και επιτυχημένη πορεία του, ως αποτέλεσμα σκληρής και συλλογικής δουλειάς, όπως χαρακτηριστικά είπε, την προσωπική του «Οδύσσεια» στον ιατρικό χώρο, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθώς στα χρόνια της θητείας του η Merck είχε αναγνωριστεί ως κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της.

Ο Δρ Τσέρβενακ τιμήθηκε με το “Hellenic Medical Society of New York Award”. Στην ομιλία του εστίασε στον τρόπο με τον οποίο ο Γεώργιος Παπανικολάου άλλαξε την ιστορία της Ιατρικής.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Πηγή: Greek News/ggae.gr