Διέκοψαν για φαγητό, συνεχίζουν το απόγευμα: “Nova” ή “Gorna (Upper) Macedonia”;

Νέα Υόρκη.- Οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ. θα συνεχιστούν το απόγευμα, έγινε γνωστό από ενημερωμένη διπλωματική πηγή. Η διακοπή γίνεται για να …φάνε. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν βρέθηκε σημείο συμφωνίας στην ονομασία και στα άλλα ανοικτά ζητήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL  Ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ. Στόχος τους είναι να συμφωνήσουν σε μία ονομασία και στην αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος, ούτως ώστε να μπορέσει η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όρος για την ένταξη είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στην είσοδο του ΟΗΕ, και ανέβηκαν στον 15ο όροφο των γραφείων του ΟΗΕ, όπου γίνεται η συνάντηση και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 9 ώρα Ελλάδος. Χθες ο κ. Κοτζιάς άφησε στη …σοφία του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την παραγωγή αποτελέσματος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση, και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία “Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία»).

Η ελληνική πλευρά, ως γνωστόν, θα δεχόταν την ονομασία “Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή. Η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια καθώς οι επιλογές είναι δύο: Ή θα συνεχιστεί το αδιέξοδο, που προκλήθηκε από την απόφαση των Σκοπιανών να υποβάλουν πρόταση, εκτός των πέντε που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Ή θα υπάρξει συμφωνία στην ονομασία για να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος.

Εάν συμφωνηθεί το όνομα, τότε οι Σκοπιανοί θα λάβουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι αυτόματα γίνονται και μέλη της Δυτικής Συμμαχίας. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Όμως θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι στο χέρι των Σκοπιανών να δείξουν ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», όπως λένε οι ίδιοι, και τόνισε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. «Αλλά», πρόσθεσε, «έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

hellasjournal.com/mignatiou.com

Φωτογραφία: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ προσέρχονται στις συνομιλίες. Φωτογραφία HellasJournal.Com