Κοτζιάς: Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία

Βρυξέλλες.-Αισιόδοξος για συμφωνία με τη γειτονική χώρα, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ομόλογός του Ν. Ντιμιτρόφ ολοκλήρωσαν ότι είχαν αναλάβει. Δήλωσε, στη συνέχεια με νόημα ότι τα κείμενα που έχουν ετοιμαστεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, προκειμένου να μιλήσουν και να καταλήξουν στην οριστική συμφωνία.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς για να προσθέσει.

«Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ  είχε εκτιμήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται  στο «τελικό στάδιο» σημειώνοντας ότι  θα ήταν εφικτή μία λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 28ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.