Ο «εμφύλιος» στα Σκόπια φέρνει εμπλοκή στη συμφωνία για το όνομα

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο με εξαιρετικά σοβαρές προεκτάσεις και κρυφές λεπτομέρειες που μπορεί να κρίνουν τα πάντα στο θέμα των Σκοπίων, παίζεται τις τελευταίες ώρες. Ενώ όλοι ανέμεναν ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Ζάεφ ώστε να κλείσει η συμφωνία και να επιβεβαιωθεί το ραντεβού στις Πρέσπες, ξαφνικά προέκυψε εμπλοκή που κανείς δε γνωρίζει αν είναι πραγματική ή πρόκειται για τακτική κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στην Αθήνα, «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών»

Πολιτικοί αναλυτές έλεγαν μετά από την εξέλιξη αυτή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «ναυάγιο» έπειτα από τόση προσπάθεια που έχει γίνει. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα μέσο άσκησης πίεσης της Ελλάδας προς την κυβέρνηση Ζάεφ να κλείσει τα μέτωπά του και να πείσει όσους διαφωνούν στη χώρα του ώστε να τελειώσει η υπόθεση του ονόματος. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ έθεσε βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των σοβαρών αναταράξεων που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η ανακοίνωση Ζάεφ για κατ’ αρχήν συμφωνία και οι διαρροές για το όνομα (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία) και μάλιστα με πλήρη αποδοχή του erga omnes έπειτα από δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας που έχουν ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Ιβανόφ αλλά και το VMRO, φαίνεται ότι «τρόμαξαν» τον Ζ. Ζάεφ ο οποίος δυσκολεύεται να διαχειριστεί μια τέτοια συμφωνία. Το in.gr είχε παρουσιάσει εκτενώς τις θέσεις των σκοπιανών κομμάτων  αποτυπώνοντας την εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο Δ. Τζανακόπουλος είχε απαντήσει για το θέμα των Σκοπίων: «Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το Erga Omnes».

Πάντως, άλλες πηγές έλεγαν ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ασφαλώς και δεν ματαιώνεται αλλά θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να πρόκειται για συμφωνία που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.

πηγή:In.gr

ΣΚΟΠΙΑ: ΜΗΝ ΕΙΚΑΖΕΤΕ

«Δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες αυτή τη στιγμή» σχολίασαν πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες. «Δεν πρέπει να εικάζουμε. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.