Μέρκελ για το ιταλικό χρέος: Αλληλεγγύη ναι, ένωση χρέους, όμως, όχι

Βερολίνο.- Κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ιταλίας εμφανίζεται να αποκλείει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Μέρκελ έκανε αυτό το σχόλιο ερωτηθείσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σχετικά με ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα (άκρα δεξιά), τα δύο κόμματα που σχημάτισαν κυβέρνηση στην Ιταλία, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών του ιταλικού δημοσίου.

Η Μέρκελ επέμεινε πως ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης είναι σημαντική, η αρχή αυτή «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους».

«Θα προσεγγίσω τη νέα ιταλική κυβέρνηση ανοικτά και θα συνεργαστώ μαζί της αντί να κάνω υποθέσεις για τις προθέσεις της» δεσμεύθηκε εξάλλου η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της.

Τόνισε, δε, ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε άλλα σημαντικά για την κοινωνία θέματα, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας, δηλώνοντας έτοιμη να συζητήσει με την ιταλική κυβέρνηση το πώς θα μπουν περισσότεροι νέοι στην αγορά εργασίας.

Η Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους το Σάββατο και τον προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο, όπως γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες της καγκελαρίας.

in.gr