Σκληρή αντιπαράθεση Κοτζιά-ΝΔ για το Σκοπιανό

Αθήνα.– Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Δευτέρας, για «Μακεδονομάχους» που είχαν αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια και μάλιστα χωρίς erga omnes. “Ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε το κατάπτυστο «Δημοκρατία του Ιλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν”, ήταν η απάντηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε αποδεχτεί το 2006 την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γείτονος.

Είπε πως δεν θ’ ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και αφού ζήτησε από τους επικριτές του «να είναι πιο σεμνοί», κάλεσε τη ΝΔ, αν έχει τα «κότσια», να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, προσθέτοντας ότι «αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλ’ αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή».

Υποστήριξε επίσης πως η πρόταση για το «Μακεδονία – Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος από το 1996 και σε κάποιο σημείο απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Κουμουτσάκος και Γεωργιάδης

Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου:

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγραψε στο Twitter.

«Ολοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει», σημείωσε.

«Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο «Μακεδονία του Ίλιντεν» και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του @NikosKotzias» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την “Μακεδονική” γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών! Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται» έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη δήλωση Κοτζιά για αποδοχή της «μακεδονικής» γλώσσας από την Αθήνα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών το 1977.

Τα ονόματα

«Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» είναι οι τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες με την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων την στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει ν’ αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».

«Δεν ανακατεύθηκε ο ξένος παράγοντας»

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους». Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο στα Σκόπια, εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η κυβερνητική πολιτική, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι πρόκειται για καλό συμβιβασμό, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν απ’ αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, και αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

 

πηγή:in.gr