Γερμανικός Τύπος: Οικονομικά και πολιτικά διαχειρίσιμη η αποχώρηση του ΔΝΤ

Αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους Έλληνες. Πρόκειται μόνο για 1,6 δις €, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν διότι από τα διαθέσιμα 86 δις € του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δις €. Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί το 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης να συμφώνησε για τα δάνεια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ, στο μεταξύ όμως δεν επιμένει πλέον σε αυτό. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να έχει το ΔΝΤ συμβουλευτικό ρόλο, υποστηρίζει τώρα (σ.σ. η Χριστιανική Ένωση).

Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στις 21 Ιουνίου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους που τους είχαν υποσχεθεί από το 2012. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων. […]

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Το 2015 ήδη είχε υποσχεθεί να απαλλάξει τους Έλληνες από το βαρύ φορτίο του χρέους. Το κούρεμα του χρέους στο οποίο τότε ήλπιζαν αποδείχθηκε γρήγορα ψευδαίσθηση. Ακόμη και η απειλή του Τσίπρα ότι στην ανάγκη η Ελλάδα θα σταματήσει απλά να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, εξανεμίστηκε όταν αποχώρησε ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο μεταξύ ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι πολιτικά εφικτό για τους ευρωπαίους δανειστές. Δεν θα μπορούσαν καν να το περάσουν από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Τώρα περιμένει μια ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει στη χώρα του ‘μια σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές‘, όπως δήλωσε ο Τσίπρας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων».

Προειδοποιήσεις Σολτς προς κερδοσκόπους

Σε δηλώσεις που έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Φόρουμ που διοργανώνει η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) αναφέρεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση υπό τον τίτλο «Ο Σολτς συνιστά ψυχραιμία». «Έκκληση για περισσότερη αυτοσυγκράτηση στη Γερμανία απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά τον σχηματισμό ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία. Οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να ανησυχούν κάθε φορά που μια κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από αυτήν που θεωρείται σωστή στη Γερμανία, ανέφερε ο Σολτς την Πέμπτη στο ‘Europaforum’ της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR).

Συχνά η κυβερνητική πραγματικότητα διαφέρει από το προεκλογικό πρόγραμμα. Ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο ευρωπαϊκό ξεκίνημα που προκάλεσε το Brexit και να δει κανείς με ηρεμία πόσα έχουν γίνει ήδη στην Ευρώπη. Ο Σολτς σημείωσε, για παράδειγμα, ότι από τότε που ξέσπασε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά για να είναι οι τράπεζες πιο ασφαλείς.

Επιπλέον έχει μετεξελιχθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος ‘διαθέτει μια απίστευτη μαχητική δύναμη’. Το μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους κερδοσκόπους του κόσμου: ‘Μην το προσπαθήσετε καν, είμαστε αρκετά δυνατοί’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

«Η Τουρκία παγώνει το deal με την Ελλάδα»

Το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου τύπου προκάλεσε και η είδηση της αναστολής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου.

Συγκεκριμένα η Münchner Merkur τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας: Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ελλάδα».

Παρόμοιος ο τίτλος της αυστριακής Der Standard: «Επαναπροώθηση προσφύγων: Η Τουρκία παγώνει το deal με την Ελλάδα».

Τέλος η γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Διαμάχη για τους στρατιώτες. Η Τουρκία καταγγέλλει τη συμφωνία με την Ελλάδα».

 

Πηγή:skai.gr