Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης των Σκοπίων προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου

“Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια”, τόνισε απόψε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνιζε πως “μια βιώσιμη συμφωνία για το ονοματολογικό είναι πολύ πιο σημαντική από μια προθεσμία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σκοπίων “υπάρχει καλή θέληση και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές”.

“Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

“Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμένα. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο”.

ΟΙ ΗΠΑ στηρίζουν

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξή του στις συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ηγέτες των δύο χωρών να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επαναδιατύπωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ για το θέμα του ονοματολογικού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».