44 χρόνια ελληνικό φεστιβάλ στην κοινότητα της Τζαμέικας

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Ο καλός καιρός και η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών χαροποίησαν ιδιαίτερα τους οργανωτές του ελληνικού φεστιβάλ του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα που πραγματοποιήθηκε για 44η χρονιά φέτος, από την Παρασκευή 1 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Ενορίτες, ομογενείς από τις γειτονικές κοινότητες αλλά και μη, κάτοικοι της περιοχής όπου κάποτε ήταν έντονο το ελληνικό στοιχείο, πλημμύρισαν και τις τρεις βραδιές το χώρο απέναντι από τον επιβλητικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για να γευθούν καλό ελληνικό φαγητό, γλυκά και λουκουμάδες που με πολλή φροντίδα ετοίμαζαν οι ακούραστοι “εργάτες” του φεστιβάλ και να διασκεδάσουν με μουσική και τραγούδια από την ορχήστρα του Κώστα Σκρεπετού.

 Το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα είχαν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν και το νέο χορευτικό της κοινότητας αποτελούμενο από παιδιά του ελληνικού σχολείου το οποίο ενθουσίασε παρουσιάζοντας χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσάς τους, Ιωάννας Κυριάκου.

Μια ολιγομελής -συγκριτικά με άλλες κοινότητες- αλλά δυναμική και ακούραστη ομάδα εθελοντών με επικεφαλής και πάλι φέτος τον Πήτερ Σπήλιο, πρώην αντιπρόεδρο, καθώς και τον πρόεδρο της κοινότητας Κωνσταντίνο Δούκα, εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους οι κυρίες της Φιλοπτώχου με την πρόεδρό τους Λούλα Μπάρκα.

“Φέτος μειώσαμε τις μέρες από τέσσερις σε τρεις, οργανωθήκαμε λίγο καλύτερα και όπως φαίνεται θα έχουμε κάποιο κέρδος για την κοινότητά μας”, δήλωσε στη Greek News, τονίζοντας ωστόσο πως τα έσοδα δεν είναι αυτοσκοπός.

“Το φεστιβάλ αποτελεί παράδοση για την κοινότητά μας. Ακόμα και αν δεν έχει έσοδα. Το σημαντικό δεν είναι τα λεφτά αλλά η κοινωνία, το fellowship, το οποίο προσφέρει. Και εκατό δολάρια να βγάλουμε μόνο, δεν μπορούμε να το κόψουμε λέγοντας ότι δεν κάνουμε λεφτά ή ότι είναι πολλή δουλειά για λίγα λεφτά, γιατί μετά θα κόψουμε και τη χοροεσπερίδα και θα αρχίσουμε να κόβουμε το ένα και το άλλο. Το φεστιβάλ είναι μια παράδοση της κοινότητάς μας που περιμένουν ανυπόμονα κάθε χρόνο οι ενορίτες μας και κάθε χρόνο το επισκέπτονται”, ανέφερε ο κ. Σπήλιος.

Από τα νέα σε ηλικία μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ο Πήτερ Σπήλιος μεγάλωσε στην Τζαμέικα και αποφοίτησε από το Ημερήσιό της Σχολείο. “Η κοινότητά μας είναι από τις παλαιότερες στη Νέα Υόρκη”, λέει προσθέτοντας ότι “κάποτε είχαμε πάνω από χίλιες οικογένειες εδώ. Ζούσαν πολλοί Ελληνες στην Τζαμέικα. Οι περισσότεροι όμως μετακόμισαν στο Λονγκ Αϊλαντ και τώρα είναι σειρά εκείνων των κοινοτήτων να αναπτυχθούν. Αλλά και εμείς βαστάμε καλά, αντέχουμε”.

 

Ενδεικτικό, όπως ανέφερε, είναι το ότι ο ναός του Αγίου Δημητρίου – ο μεγαλύτερος Ελληνορθόδοξος ναός στη Νέα Υόρκη, χωρητικότητας άνω των 700 ατόμων- γεμίζει ασφυκτικά τη νύχτα της Ανάστασης με τον κόσμο έξω να φτάνει μέχρι την Parsons Blvd.

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε το 1927 και τον ερχόμενο Οκτώβριο, μαζί με τα ονομαστήριά της, θα γιορτάσει και τα 91α της γενέθλια.

Πολλοί Ελληνες έφυγαν από την περιοχή της Τζαμέικα για τις κομητείες του Νάσο και του Σάφολκ κατά την περίοδο 1985 – 2005, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αρκετές νέες οικογένειες έχουν εγγραφεί στην κοινότητα, ενώ υπάρχουν και πολλοί μεικτοί γάμοι.

“Εχουν επιστρέψει αρκετοί. Πολλοί που μένουν έξω στο Λονγκ Αϊλαντ ή τη Νέα Ιερσέη έρχονται ή στέλνουν τη συνδρομή τους και δεν ξεχνούν την κοινότητά τους, ενώ μέσω της ιστοσελίδας μας και της σελίδας στο Facebook παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητές μας”, τόνισε ο ιερατικώς πρϊστάμενος π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης.

 “Εχουμε καλό κόσμο. Η κοινότητά μας είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, να δώσουμε, δεν θα πούμε όχι σαν κοινότητα, ο,τιδήποτε είναι είτε οικονομική ή ηθική, αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας, να βοηθάς τον συνάνθρωπο. Ο άνθρωπος να έρχεται στην Εκκλησία να βρίσκει ηρεμία, να βρίσκει χαρά, να του δίνεις ένα χαμόγελο. Αν δε βρίσκει την ειρήνη, τη χαρά, μες στην Εκκλησία, πού θα τη βρει; Εξω στον κόσμο αυτόν; Θέλουμε να έρχεται να βρίσκει αυτή τη χαρά, την ειρήνη, να μπορεί να αισθάνεται ότι είναι σπίτι του”, σημείωσε ο π. Κωνσταντίνος.

Τα έσοδα του φεστιβάλ ενισχύουν κάθε χρόνο το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο, το οποίο προσφέρεται δωρεάν, το κατηχητικό και τα προγράμματα για τα παιδιά και τους νέους. Εξήντα πέντε παιδιά φοιτούν στο Ελληνικό σχολείο, εξήντα παιδιά στο Sunday School, ενώ υπάρχουν ακόμα τα προγράμματα χορού, αθλητισμού, JOY, GOYA.

Στα άμεσα σχέδια της κοινότητας είναι η επισκευή της οροφής του κτιρίου που στεγάζει το σχολείο και το κοινοτικό κέντρο, ενώ μελλοντικά η ολοκλήρωση και του τελευταίου σταδίου της αγιογράφησης του ναού. “Αμα θέλει ο Θεός, θα γίνει”, σημείωσε ο π. Κωνσταντίνος.

 

greeknewsonline.com