Ετήσια Συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας-Αλεξάνδρεια

Αλεξάνδρεια.- Με την τιμητική παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, η Κυπριακή εν Αιγύπτω Αδελφότητα πραγματοποίησε προχθές Κυριακή την ετήσια τακτική Γενική της Συνέλευση.

 Μία εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν όλες οι αρχές αλλά και αποτέλεσε τον απολογισμό των έργων του δραστήριου κυπριακού παροικιακού σωματείου στη Χώρα του Νείλου, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα που ιδρύθηκαν στην Αίγυπτο.

 Αλλά, και μία εκδήλωση, που έδωσε την ευκαιρία στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ.κ. Θεόδωρο Β΄να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του, τόσο προς την Κυπριακή κυβέρνηση όσο και τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, για την όλη στήριξη που προσφέρουν τόσο με τα έργα ανακαίνισης της Εξαρχείας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στον Άγιο Σάββα της παλαιάς Λευκωσίας, όσο και στην ανέγερση του νέου ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου που κατασκευάζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην περιοχή Γέρι έξω από τη Λευκωσία, σε περιοχή που παραχώρησε η Κυπριακή κυβέρνηση και το οποίο θα αποτελέσει στο προσεχές μέλλον το κέντρο των επαναπατρισθέντων από τις χώρες της Αφρικής Κυπρίων, που φτάνουν περίπου τις 35.000 άτομα, που έχουν επιστρέψει στη Μεγαλόνησο.

 Επίσης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους χορηγούς του έργου, όπως είναι ο ΟΠΑΠ Κύπρου που ξεκινά τη δενδροφύτευση του χώρου, αλλά και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, η οποία θα δωρίσει το καμπαναριό της εκκλησίας, για να ακούγεται ο ήχος της εκκλησίας πολύ μακριά, με τις 16 καμπάνες, όπως είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και να δηλώνει παντού την παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας…

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Να σημειωθεί ότι – από την πλευρά της – η Αντιπρόεδρος της Κυπριακής εν Αιγύπτω αδελφότητας κα Μαίρη Φορμόζη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με αφορμή την πραγματοποίηση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», γεγονός που προάγει έτι περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών και τη συνεργασία του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, αλλά και την προώθηση επίλυσης τυχόν θεμάτων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή εν Αιγύπτω Αδελφότητα.

 Παράλληλα, η κα Φορμόζη αναφέρθηκε με ικανοποίηση στο πρόσφατα υπογραφέν Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης της πόλης της Αλεξάνδρειας με το Δήμο Πάφου από τον Κυβερνήτη κ. Μοχάμεντ Σουλτάν και τον Δήμαρχο κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, και μάλιστα με την παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄, της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της αιγύπτου κας Ναμπίλα Μάκραμ, του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη και άλλων πολλών επισήμων.

«Η Κύπρος μοιράζεται με την Αίγυπτο μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού», προσέθεσε η Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, της οποίας τα μέλη χειροκρότησαν το φιλανθρωπικό έργο της Αδελφότητας, από κοινού με την Κυπριακή Επιτροπή Καΐρου – εκ της οποίας ήταν παρών ο Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρομάτης – παρουσιάζοντας μάλιστα και οικονομικό πλεόνασμα μετά από όλες τις δράσεις τους ύψους 6.000 ευρώ περίπου.

 Τους χαιρετισμούς του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο μετέφερε στις εργασίες της Συνέλευσης η Πρόξενος της Κύπρου στην Αίγυπτο κα Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης μετέφερε τη στήριξη της ΕΚΑ και συνεχάρη όλη την Κυπριακή Αδελφότητα για το έργο της.

Παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην Πρόεδροι της ΕΚΑ κ.κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και Γιάννης Παπαδόπουλος (νυν Κοινοτικός Επίτροπος ΕΚΑ) καθώς και άλλοι επίσημοι.

Οι εργασίες της Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με το «Τη Υπερμάχω», που έψαλλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.   

(FB)