Αναμένεται παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό -Κατά της συμφωνίας

Αθήνα.- Παρέμβαση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο Μακεδονικό φέρεται αποφασισμένος να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Στην παρέμβασή του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκφράσει την διαφωνία του με την συμφωνία που ανακοίνωσαν Τσίπρας και Ζάεφ.

Οι πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη και η παρέμβαση θα γίνει είτε αύριο, Παρασκευή, είτε το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής θα αναφέρει σαφώς ότι η παρουσα συμφωνία είναι «βήματα πίσω» από τα όσα ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, είχε επιτύχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Ενώ πάντα κατά τις ίδιες πηγές, θα περιγράφει ότι δεν διασφαλιζεται πλήρως το erga omnes, αλλά και ότι θα πρέπει πρώτα να κάνουν βήματα τα Σκόπια και μετά να υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή πιθανότατα θα γίνει μέσω γραπτής δήλωσης, αν και δεν αποκλείεται εντελώς να είναι on camera.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα έχει ως σημείο εκκίνησης ότι δεν υφίσταται «μακεδονικό έθνος», κάτι που ανέφερε και τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνομιλητές του, όπως είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Realnews. «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό» φέρεται να ανέφερε τότε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού να παρέμβει δημόσια δειχνει την κρισιμότητα της κατάστασης για ένα μείζων εθνικό θέμα και τους κινδύνους που περιέχουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει σπανίως τοποθετηθεί δημόσια από το 2009. Είχε κάνει μια δήλωση on camera, το 2015, ενόψει του δημοψηφίσματος, μία ακόμη στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο και γραπτές δηλώσεις στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 ως τώρα.

Πηγή:  iefimerida.gr /Φωτογραφία αρχείου: KonstantinosTsakalidis/SOOC