ΓΝΩΜΗ: “Τάνοιωσαν πιά τα βήματα των Εριννύων”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από την πρώτη κιόλας μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία –και επί τω ακριβέστερω- πριν καν ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των βουλευτών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο (λέγε νέο Μνημόνιο) θέλοντας να παρεκκλίνει τη συζήτηση για την πρόταση Μομφής από την ουσία της, έδωσε το «σύνθημα» το οποίο και ακολούθησαν όλοι οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη εν θέματι συνεδρίαση του Σώματος…

Ασχολήθηκαν με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, μίλησαν για το 1925 (!) αναμνήστηκαν της χούντας, μίλησαν περί ανέμων και υδάτων και για ένα μόνο πράγμα δεν μίλησαν: Για την συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει στις Πρέσπες (θα τρίζουν τα κόκκαλα των Μακεδονομάχων) ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική Γλώσσα στους Σκοπιανούς, στους οποίους ως φιλοδώρημα δίνει και …μερίδιο επί της ελληνικής ΑΟΖ!

Ενοχλήθηκαν οι κυβερνητικοί,  που ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερασπιζόμενος την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και χειροκροτούν τον “σύντροφό” τους Πάνο Καμμένο που …στηρίζει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «πουλώντας» την Μακεδονία που κάποτε και ο ίδιος «ενώπιον Θεού και ανθρώπων» υπερασπιζόταν!  O tempora, o mores! (Ω καιροί, ω ήθη!)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την εποχή του ’35 που οι Κομμουνιστές κήρυτταν «αγώνα» για την ένωση της Μακεδονίας – επιχειρώντας να αποσπάσουν με τα όπλα τα τμήματα που ανήκαν στην Βουλγαρία και την Ελλάδα!- μέχρι και σήμερα,  οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κάνει και λάθη στην διαχείριση του εθνικού αυτού θέματος. Κανείς, όμως, ποτέ, δεν έφτασε να αναγνωρίσει Μακεδονικό έθνος και Μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια. Κανείς ποτέ δεν «πέτυχε» να κάνει πρωθυπουργό των Σκοπίων να δηλώσει ότι «η συμφωνία διασφαλίζει την ταυτότητά μας»… Η κυβέρνηση της Ελλάδος, -της μόνης χώρας στον κόσμο που θα μπορούσε να τους δώσει εθνική υπόσταση- προσέρχεται στο “μεγάλο ναι” κατηγορώντας αυτούς που έλεγαν το “μεγάλο όχι”!!!  O tempora, o mores!

Αυτό, το κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Δικαίως, επομένως, του πλέκουν το εγκώμιο ο κ. Ζάεφ και οι «ενδιαφερόμενοι» ξένοι ηγέτες. Και απορούμε που ο Πρόεδρος των Σκοπίων αποτελεί εξαίρεση…  Δεν τον ικανοποιεί η συμφωνία; Τι άλλο θα ήθελε; Μήπως να  επεκτείνουν τα σύνορά τους μέχρι τη …Λάρισα όπως προπαγανδίζουν κάποιοι χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει;

Αλλά όσο και να αναμοχλεύουν τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας σαν τις κουτσομπόλες,  αναζητώντας σωσίβιο, όσο και εάν επιστρατεύουν την αξεπέραστη ικανότητά τους να λαϊκίζουν, πολιτικά ψευδόμενοι, δεν μπορούν να αποφύγουν την σκληρή πραγματικότητα: Το Σάββατο, μπροστά στην κατάμεστη πλατεία, θα ψηφίσουν ΟΛΟΙ για το εάν εξουσιοδοτούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει την συμφωνία με τα Σκόπια παραχωρώντας  Εθνότητα και Γλώσσα. Δηλαδή, δίνοντας κρατική υπόσταση στο μόρφωμα του Τίτο και σάρκα στα οράματα των εχθρών της Ελλάδος.

Γι  αυτό θα ψηφίσουν οι 300 το Σάββατο. Και ο Πάνος Καμμένος. Για το «βόρεια Μακεδονία». Και όσο κι αν ευφυολογούν ορισμένοι των ΑΝ.ΕΛ., όσο κι αν κινδυνολογούν κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν κουτσομπολεύουν τα εσωκομματικά της ΝΔ, όσο κι αν αναζητούν άλλοθι στα όποια λάθη του παρελθόντος,  όσο κι αν «του έρχεται εμετός» του κ. Ζουράρι στο άκουσμα του νέου ονόματος των Σκοπιανών, γι αυτό θα δώσουν – ο ίδιος και όλοι-   την ψήφο τους.  Ο κάθε ένας χωριστά. Όσοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, να πάει να υπογράψει την ετεροβαρή, κακή, αχρείαστη για την Ελλάδα συμφωνία, ψηφίζουν υπέρ της «βόρειας Μακεδονίας».

«Και λιγοθυμισμένοι τώρα οι άθλιοι Λάρητες/

μέσα στο βάθος του λαράριου χώνονται,/

Ο ένας τον άλλονα σκουντά και σκουντουφλά,/

ο ένας μικρός θεός πάνω στον άλλον πέφτει/

γιατί κατάλαβαν τι είδος βοή είναι τούτη,/

Τάνοιωσαν πιά τα βήματα των Εριννύων»./

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ