Το Σκοπιανό διαλύει το “γάμο” ΚΙΝ.ΑΛ. – Ποταμιού

Αθήνα.- Με λίγα λεπτά διαφορά ανέβηκαν στο βήμα της βουλής, το μεσημέρι της Πέμπτης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης και επισημοποίησαν αυτό που είναι γνωστό στους διαδρόμους του Κινήματος Αλλαγής: ότι η συμβίωσή τους στο εξής δείχνει αδύνατη.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ετοιμάζει ανακοίνωση εντός της ημέρας για το οριστικό διαζύγιο με το Ποτάμι. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητάει από την κυρία Γεννηματά να διακόψει την συνεργασία με το Ποτάμι. «Δεν πάει άλλο», αναφέρουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τη διαδέχτηκε στο βήμα, είπε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα.

Συνεδρίαση-ολονυχτία

Το ρήγμα ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη βάθυνε το βράδυ της Τετάρτης, όταν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο Σκοπιανό και να αποφευχθούν οι εντυπώσεις αποσύνθεσης και διάσπασης του Κινήματος.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κράτησε ως τα ξημερώματα και ήταν αδιέξοδη.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που είπε ξεκάθαρα «όχι» στη συμφωνία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας, ενώ οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Καμίνης την υποστήριξαν, με διαφορετική ένταση και επιχειρηματολογία ο καθένας.

Τηλεφωνικά, από το Στρασβούργο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε τη δική του άποψη: απαιτείται μετριοπάθεια από το ΚΙΝΑΛ για τη συμφωνία, να μην ταυτιστούν με τους πανηγυρισμούς Τσίπρα – Καμμένου, αλλά ούτε με τις ακρότητες της ΝΔ, όπως είπε.

«Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ»

Η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε στην «πατριωτική γραμμή», σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση. Δικαιολογώντας το «όχι» στη συμφωνία, είπε πως το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 40% ως πατριωτικό κόμμα και ότι αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έριξε μάλιστα την ιδέα να ζητήσει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό, αλλά όλοι αντέδρασαν και η πρόταση αποσύρθηκε. Στη συνέχεια, η Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασαν.

«Να μην παριστάνουμε τους δεξιούς», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του επικεφαλής του Ποταμιού. «Πώς μπορείς να ζητάς από τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράσει τη δική σου άποψη;» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Υπάρχει εκλεγμένος αρχηγός, δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διαφοροποίηση», απάντησε η κυρία Γεννηματά.

«Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση»

Η ταραχώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί, σε κακό κλίμα. «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του», ήταν τα τελευταία λόγια της κυρίας Γεννηματά.

Οι διάφορες πτέρυγες του Κινήματος Αλλαγής προσπάθησαν να εκδοθεί ένα κοινό κείμενο μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Παρά τις ολονύχτιες παρασκηνιακές διεργασίες, με τηλεφωνήματα και συζήτηση μέσω Skype, η κυρία Γεννηματά δεν δέχτηκε τις παρατηρήσεις στο κοινό κείμενο και επέμεινε στην άποψή της για «όχι» στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Η προσπάθεια δεν απέδωσε και τελικά γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε η πρoσωπική δήλωση της Φώφης Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Πηγή:  iefimerida.gr