Θύματα των νέων αντικειμενικών οι μεσαίες περιουσίες

Αθήνα.- Τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη δίνει η κυβέρνηση με τις νέες αντικειμενικές αξίες που έρχονται να επιβαρύνουν περαιτέρω τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», σε πολλά μεσαία προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι νέες αντικειμενικές αξίες κάνουν «άλμα» κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι αυξήσεις αυτές φυσικά θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα σε περιοχές, όπως ο Άγιος Δημήτριος, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, το Περιστέρι, το Παλαιό Φάληρο ή η Κερατέα, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αυξημένο κατά 1,9, 3,2 ή ακόμα και κατά 4,7 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δηλαδή, για ένα διαμέρισμα 100 τμ προκύπτει επιπλέον φόρος 190, 320 ή 470 ευρώ.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων σχολιάζει ότι «για μια ακόμα φορά η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ».