Εκτακτο: Λευκός καπνός στο Eurogroup -Eκλεισε η συμφωνία για την Ελλάδα

Συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων στους Financial Times και το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές των FT, η συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή ορισμένων δανείων του δεύτερου Μνημονίου και επίσης 10ετή παράταση της μέσης διάρκειας των δανείων.

Τον Αύγουστο τελειώνει το πρόγραμμα και μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επιστροφή της στις αγορές. Όχι χωρίς… παρακολούθηση και με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου να χαρακτηρίζονται ήδη από τον ESM, μονόδρομος.

€15 δις η τελευταία δόση, 10 χρόνια επέκταση στα δάνεια EFSF έως € 100 δισ, 10 χρόνια μετάθεσης έναρξης αποπληρωμών. Από τα χρήματα της δόσης τα € 3,3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση χρέους προς ΔΝΤ. Συνολικό “μαξιλάρι” στα περίπου € 18 δισ.

Σε λίγη ώρα αναμένεται συνέντευξη Τύπου.