Εκτεταμένα επεισόδια έξω από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «βόρειο Μακεδονία»

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώνονται αυτή την ώρα έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στο συνεδριακό χώρο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλειστές πόρτες και τις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων δεν επέτρεψαν την είσοδο των πολιτών, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Παρά την αλλαγή τοποθεσίας υπό τον φόβο της λαϊκής οργής, στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα, τα οποία φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Πετροπόλεμος και χημικά πέφτουν έξω από τη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν την περίφραξη, με σκοπό να κινηθούν προς την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Άνδρες των ΜΑΤ εντόπισαν τα δύο άτομα και τα οδήγησαν εκτός του χώρου της ΔΕΘ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένταση με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.

Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν φραστικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Σε δηλώσεις του, ο ίδιος μίλησε για άτομα καθοδηγούμενα από Χρυσαυγίτες, ενώ τόνισε: «Δεν θα ξαναγίνει η Τούμπα του Γιοσμά, του Κοτζαμάνη και της “Καρφίτσας”. Αυτά τελείωσαν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το χώρο της ΔΕΘ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την εκδήλωσή του για το «Μακεδονικό», για το φόβο επεισοδίων. Ωστόσο, οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν προειδοποιήσει κατά της διεξαγωγής της εκδήλωσης στον χώρο της Τούμπας, έσπευσαν στη ΔΕΘ με άγριες διαθέσεις. Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στον συνεδριακό χώρο, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές έσπασαν την κεντρική σιδερόπορτα και ξεκίνησαν πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών με πρόθεση να εισβάλουν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Τα ΜΑΤ απάντησαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

Η ένταση ξεκίνησε όταν συγκεντρωμένοι πολίτες που αντιδρούν στη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» αποδοκίμασαν έντονα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, την ώρα που εκείνος εισερχόταν στον χώρο της εκδήλωσης. Κάποιοι φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του, ενώ άλλοι κινήθηκαν κατά των αστυνομικών με στόχο να μπουν στο κτίριο.

Μηταφίδης: Γνωστοί φασίστες της πόλης πίσω από τα επεισόδια στη ΔΕΘ

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους σταματήσουν, αλλά η κατάσταση αγρίεψε όταν στο σημείο έσπευσαν και οπαδοί του ΠΑΟΚ. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν μια κεντρική σιδερόπορτα που έφραζε την είσοδο προς τον συνεδριακό χώρο, ενώ άλλοι ξήλωσαν πλάκες και μάρμαρα της πλατείας ΧΑΝΘ και εξαπέλυσαν πετροπόλεμο κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Κάποιοι από τους διαδηλωτές φορούσαν κουκούλες και ξήλωσαν κάγκελα μετρατρέποντας τα σε ασπίδες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Οι οδοί Τσιμισκή και Αγγελάκη μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδες κρότου – λάμψης, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Λόγω των επεισοδίων, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διασκορπίζονται.

Σταδιακά η ένταση εκτονώθηκε, αν και στην περιοχή παραμένουν κάποιοι διαδηλωτές.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές.