Συνέντευξη με τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Γεώργιο Τσαντίκο για το 44ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο

Νέα Υόρκη.-  Στο πλαίσιο του 440υ Κληρικολαϊκού, η ομογενειακή εφημερίδα Greek News συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Γεώργιο Τσαντίκο, σχετικά με τις πρόσφατες φωνές για παραίτηση, την εκκρεμούσα έκθεση ελέγχου, τις προοπτικές για ταχεία επανέναρξη της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου και το επικείμενο Κληρικολαϊκό Συνέδριο. Ο κ. Τσαντίκος τόνισε ότι ελπίζει πως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα συνεχίσει να καθοδηγεί “την Εκτελεστική Επιτροπή για να ολοκληρωθούν τα βήματα που ανελήφθησαν για να διασφαλισθεί η αποκατάσταση της πλήρους οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και η επανάληψη του έργου που αφήνει ως κληρονομιά, το ναό του Αγίου Νικολάου και εθνικό προσκύνημα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Υπήρξαν πρόσφατα φωνές που καλούσαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να παραιτηθεί. Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Α .- Ο Σεβασμιότατος απολαμβάνει βαθιά υποστήριξη σε ολόκληρη την κοινότητα μας, κληρικούς και λαϊκή ηγεσία. Το γεγονός ότι μερικά άτομα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν την εντύπωση που δεν υπάρχει, εκπέμπει μια αυθάδη έλλειψη σεβασμού για τον ιερό μας ηγέτη και αγνοεί την Εκκλησία, ενώ παραβιάζει τις διαδικασίες διαδοχής και εκλογής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη σοφία και πίστη.

Έχοντας γιορτάσει τα 90α γενέθλιά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος φυσικά σχεδιάζει τη συνταξιοδότηση. Λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με το συμφέρον της Εκκλησίας και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα ή τις ατζέντες των ολίγων. Δεν θα παραιτηθεί κατ’ εντολή ορισμένων ατόμων που προβάλουν αμφίβολες αξιώσεις εναντίον του.

Ως κάποιος που συνεργάζεται στενά με τον Σεβασμιότατο, θα δηλώσω ότι θαυμάζω την πίστη, τη διάνοια και την αντοχή του. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί καθώς εμείς, η Εκτελεστική Επιτροπή, ολοκληρώνουμε τα μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλίσουμε την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και την επανάληψη των εργασιών για να ολοκληρωθούν τα βήματα που ανελήφθησαν για να διασφαλισθεί η αποκατάσταση της πλήρους οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και η επανάληψη του έργου που αφήνει ως κληρονομιά, το ναό του Αγίου Νικολάου και εθνικό προσκύνημα.

Η πρόοδος που επιτελέσαμε και στα δύο μέτωπα δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν από μέρους του Αρχιεπισκόπου η διαφάνεια και η επιμονή να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων και η πλήρης συνεργασία του. Πιστεύω ότι η διακοπή της διακονίας του Σεβασμιότατου αυτή τη στιγμή θα ήταν επιζήμια για την ολοκλήρωση του έργου μας. Είναι προς το συμφέρον της κοινότητάς μας να αναλάβει ο διάδοχός του καθήκοντα από θέση ισχύος.

 

Ερ. – Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατηγορήθηκε για «ανυπακοή» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος του ζήτησε να σκεφτεί την υποβολή παραίτησης. την παραίτησή του. Θεωρείτε ότι είναι ανυπάκουος;

Α .- Δεν είναι Σεβασμιότατος ανυπάκουος. Σκέφτεται φυσικά το χρονοδιάγραμμα της συνταξιοδότησής του. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία στο έργο μας για την αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και μπαίνουμε στην τελική φάση της αξιολόγησης του Αγίου Νικολάου, πριν συνεχιστεί η ανοικοδόμηση. Η ύπαρξη συνέχειας αυτή τη στιγμή, με έναν Αρχιεπίσκοπο που κατανοεί ξεκάθαρα τα θέματα και υποστηρίζει πλήρως την πορεία προς τη μεταρρύθμιση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα μας διευκολύνει να ολοκληρώσουμε τα σημαντικά καθήκοντα που έχουμε αναλάβει.

 

Ερ. – Ποια είναι η αίσθηση σας για το πώς αισθάνονται οι συνάδελφοι σας στην εκτελεστική επιτροπή καθώς και τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου;

Α .- Δεν έχω κάνει δημοσκόπηση, αλλά οι περισσότεροι που γνωρίζω σέβονται, υποστηρίζουν και αγαπούν τον Αρχιεπίσκοπο και δεν θέλουν να τον δουν να φεύγει αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος θέλει ενότητα. Αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε απόπειρες διαίρεσης της κοινότητάς μας.

 

Ερ..- Μια ερώτηση που ακούω συχνά είναι ότι αν και υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια “αποθηκευμένα” στην Ηγεσία των 100 και το Faith, απλά δεν κάνουμε τίποτα για να ξαναρχίσει η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Ποια είναι η απάντησή σας και ελπίζετε ότι θα προχωρήσουμε με το έργο;

Α .- Θα πρέπει να ζητήσετε από την Ηγεσία των 100 και το FAITH για τις θέσεις τους. Ξέρω ότι ακούω καθημερινά από ανθρώπους, από όλη τη χώρα, ότι ο Άγιος Νικόλαος πρέπει να ολοκληρωθεί. Η υποστήριξη και ο ενθουσιασμός γι ‘αυτό το σημαντικό έργο παραμένουν τόσο σταθερά όσο ποτέ.

Πριν όμως ξαναρχίσει η ανοικοδόμηση, επιθεωρούμε τον τρόπο διαχείρισης του έργου, προκειμένου να ενισχυθούν οι οργανωτικές δομές, οι οικονομικές δομές και οι δομές διαχείρισης έργων. Η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του έργου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε χρόνο, κόστος και τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου.

Η δεύτερη φάση της επιθεώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Βρισκόμαστε κοντά στην τελική φάση της διαδικασίας και προσβλέπουμε στην επανέναρξη της συγκέντρωσης κεφαλαίων και της κατασκευής.

 

Ερ. – Πότε αναμένετε να εκδοθεί η έκθεση ελέγχου παρακολούθησης των οικονομικών του Αγίου Νικολάου; Παρόλο που περιμένουμε ακόμα την πλήρη διερεύνηση, είναι σαφές ότι κάτι πήγε στραβά στη διαχείριση. Έχετε μια ιδέα ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει;

Α .- Η έκθεση της 1ης Φάσης κυκλοφόρησε τον Μάιο. Η 2η φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Έχουμε αρχίσει στρατηγικό σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του έργου και θα συνεχίσουμε τη συγκέντρωση κεφαλαίων με ισχυρούς ελέγχους, επίβλεψη και διαφάνεια μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο. Έχοντας διαχωρίσει τους ρόλους διοίκησης και χρηματοδότησης στην Αρχιεπισκοπή και έχοντας διορίσει νέα ηγεσία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε ήδη σε θέση να προχωρήσουμε.

 

Ερ .: Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικό κίνημα αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή μας;

A.- Αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί εδώ και χρόνια. Θυμάμαι όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιακώβος κατηγορήθηκε εσφαλμένα ότι κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω μια πραγματική κίνηση για αυτοκεφαλία. Πιστεύω ότι οι πιστοί εδώ στην Αμερική τιμούν τους ιερούς δεσμούς μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι στους οποίους μίλησα δεσμεύονται να υποστηρίξουν, ως απαραβίαστο, έναν Χάρτη που δίνει στην Ιερά Επαρχιακή μας Σύνοδο την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που της αξίζει – ένα χάρτη που μας παραχώρησε η Μητέρα Εκκλησία.

 

Ερ .: Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το προσεχές Κληρικολαϊκό Συνέδριο για να προχωρήσουμε και να ενδυναμώσουμε την ενότητά μας;

Α .- Το Συνέδριο  μας δίνει μια πολύ αναγκαία ευκαιρία να διορθώσουμε τα παραπλανητικά και ψεύτικα νέα που απειλούν την ενότητά μας. Εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πληροφορίες βασισμένες σε δεδομένα και γεγονότα που καθορίζουν την αλήθεια για τα ζητήματα που έχουμε δει να χειραγωγούνται και παρουσιάζονται με παραπλανητικό τρόπο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα όσων επιδιώκουν να μας χωρίσουν για προσωπικό, πολιτικό κέρδος.

Έχουμε επίσης τόσα καλά νέα να μοιραστούμε. Συνεχίζουμε να προχωρούμε στη διόρθωση παλαιότερων θεμάτων, στην εφαρμογή αλλαγών που θα αποκλείσουν αυτά  να επαναληφθούν και στην αποκατάσταση του οικονομικού υπόβαθρου που χρειάζεται η Εκκλησία μας για να υπηρετήσει τις μελλοντικές γενιές. Αυτές είναι αδιαμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την Εκκλησία και τους πιστούς της. Απλά δεν υπάρχει θέση ή λόγος για διαίρεση πάνω σε αυτά τα σημεία.

Προσεύχομαι να φύγουμε από το Συνέδριο ενωμένοι, έχοντας επιβεβαιώσει την υποστήριξη των πιστών μας και των δεσμευμένων ηγετών μας και έχοντας πραγματικά διαλύσει τα παραπλανητικά και ψεύτικα νέα που διαδόθηκαν από τους παραπλανητές. Προσεύχομαι να φύγουμε από το Κογκρέσο να αποφασισμένοι συνεργαστούμε προς δόξα του Θεού και της Εκκλησίας Του στην Αμερική.

Πηγή:Greeknewsonline.com