Σήμερα τα πρώτα «αποκαλυπτήρια» από το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Αθήνα.- Τα πρώτα ευρήματα της έκθεσης που θα συντάξει το ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο. Χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών και της συλλογής στοιχείων, ενώ νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όσον αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους -η οποία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές-, θα είναι έτοιμη προς δημοσίευση προς το τέλος Ιουλίου ή ακόμη και στις αρχές Αυγούστου, όπως αποκάλυψε σε χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το «αυστηρότερο» ΔΝΤ -τουλάχιστον συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- όσον αφορά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από τις αγορές εν όψει και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε ένα πρώτο στίγμα. Υποστήριξε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιορίσουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν:

* Τι ορίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μεσοπρόθεσμη περίοδο και τι ως μακροπρόθεσμη;

* Το γεγονός ότι με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους βελτιώνονται οι προοπτικές του χρέους σημαίνει ότι αυτό καθίσταται βιώσιμο και με βάση την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Οι πρώτες απαντήσεις ενδέχεται να δοθούν εντός της ημέρας, καθώς με την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα, τα στελέχη του ΔΝΤ υπό τον επικεφαλής του κλιμακίου Πίτερ Ντόλμαν θα κάνουν ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Ράις, «η έκθεση του άρθρου 4, τα βασικά ευρήματα της οποίας θα δημοσιευτούν σήμερα, θα απαντά στο ερώτημα τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο». Ενώ χαρακτήρισε  «σημαντικό ορόσημο» τις αποφάσεις του Eurogroup, προσθέτοντας ότι αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις δηλώσεις Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν δεν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ολόκληρη η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους δεν θα ανακοινωθεί σήμερα, αλλά στο τέλος Ιουλίου. Μένει να διαπιστωθεί αν το ΔΝΤ θα στηρίξει την έκθεση σε δυσμενέστερες υποθέσεις απ’ αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μόλις προ ημερών δημοσίευσε τη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατεβάζοντας τον πήχη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από το 1,5% στο 1%. Όπως φάνηκε και από την έκθεση της Κομισιόν, ακόμη και μια μικρή διαφοροποίηση των παραδοχών πάνω στις οποίες στηρίζεται η έκθεση βιωσιμότητας, αρκεί για να αλλάξει άρδην την εικόνα του χρέους. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι βλέπουν το ελληνικό χρέος να προσγειώνεται κάτω από το 100% του ΑΕΠ μόνο αν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν στο 2,2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060 (και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και το ΑΕΠ θα αναπτύσσεται με ρυθμό 1% σε ετήσια βάση, αλλά και ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής). Το ΔΝΤ, που δεν βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, αναμένεται ότι θα καταλήξει σε πολύ υψηλότερη αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ για το 2060.

Η εποπτεία

Ερωτηθείς για τη μορφή της μετα-προγραμματικής εποπτείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις ανέφερε πως ουσιαστικά με αυτό τον έλεγχο θα εξετάζεται «η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί», ενώ πρόσθεσε ότι ούτως ή άλλως θα καταρτίζεται για την Ελλάδα ετήσια έκθεση. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ράις παρέπεμψε για μια ακόμη φορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένο στο να υποστηρίξει την Ελλάδα στη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης και στην επίτευξη ισχυρότερης ανάπτυξης στην περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα, όπως συμβαίνει με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται» είπε ο κ. Ράις και προσέθεσε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο και όλοι το σεβόμαστε αυτό. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά. Υπό την οπτική αυτή, το ΔΝΤ θα στηρίξει αυτή την πρόοδο».

Πηγή:naftemporiki.gr