Το 44ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Βρισκόμαστε στις παραμονές του μεγάλου εκκλησιαστικού γεγονότος στην ομογένεια Αμερικής:  Αντιπρόσωποι από τις 550 ελληνορθόδοξες κοινότητες των ΗΠΑ θα συναντηθούν από την 1η έως τις 5 Ιουλίου στη Βοστώνη για το 44ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Συνέδριο της Εθνικής Φιλοπτώχου. Το Συνέδριο φιλοξενείται από την Ιερά Μητρόπολη της Βοστόνης και τον Μητροπολίτη Μεθόδιο.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος και Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος.

Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι» (Το εάν δύνασαι να πιστέψεις, πάντα είναι δυνατά εις τον πιστεύοντα) από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο.

Τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής αύξησαν τις επιθέσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου από αυτόκλητους “Ηρακλείς” του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Αμερικής και πολλαπλασίασαν τις «προτροπές» τους να υποβάλλει την παραίτησή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Κληρικολαϊκή γίνεται πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων. Η 20η Κληρικολαϊκή, επί αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Ιακώβου είχε προκαλέσει πάταγο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε εκεί να επιβάλει επιχώριους γλώσσες στη Θεία Λειτουργία παράλληλα με το φημολογούμενο -τότε- σχέδιό του να ιδρύσει Ορθόδοξο Πατριαρχείο στην Αμερική, ανεξάρτητο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Σύμφωνα με συγκλείνουσες πληροφορίες, ένα πράγμα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ότι δεν θα υπάρξει στην 44η Κληρικολαϊκή παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Στην συνέντευξη της “Greek News” με τον Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Γεώργιο Τσαντίκο, (η οποία υπήρξε και η αφορμή για την ανοίκεια επίθεση του “Εθνικού Κήρυκα” κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, με τον ισχυρισμό ότι είναι δήθεν «ανυπάκουος»προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη) ο Αντιπρόεδρος υπήρξε κατηγορηματικός: «Δεν είναι ο Σεβασμιότατος ανυπάκουος. Σκέφτεται φυσικά το χρονοδιάγραμμα της συνταξιοδότησής του. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία στο έργο μας για την αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και μπαίνουμε στην τελική φάση της αξιολόγησης του Αγίου Νικολάου, πριν συνεχιστεί η ανοικοδόμηση. Η ύπαρξη συνέχειας αυτή τη στιγμή, με έναν Αρχιεπίσκοπο που κατανοεί ξεκάθαρα τα θέματα και υποστηρίζει πλήρως την πορεία προς τη μεταρρύθμιση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα μας διευκολύνει να ολοκληρώσουμε τα σημαντικά καθήκοντα που έχουμε αναλάβει» τόνισε.

 

Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου. «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.