Από την Αυστραλία ταξίδεψαν στην Αμερική και τον Καναδά ομογενείς από το νομό Ηλείας

Από αριστερά διακρίνονται: Νίκος Σινόπουλος, κυβερνήτης Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος πρόεδρος Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δημήτρης Μπεκρής, πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Αντώνης Παπαδόπουλος πρόεδρος Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής Καναδά, Αντρέας Χάρδας γραμματέας Συλλόγου «Ερμής» Αυστραλίας, Αγης Τριανταφυλλόπουλος ταμίας Ομοσπονδίας Ηλείων και πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων Νέας Ιερσέης, Βασιλική Τσίτουρα και Ευαγγελία Σαϊτάνη, μέλη της γυναικείας επιτροπής Ηλείων Σίδνεϋ.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα ταξίδι που ονειρευόντουσαν καιρό. Ομογενείς της Αυστραλίας, με καταγωγή από το νομό Ηλείας οργάνωσαν ένα μεγάλο ταξίδι για να γνωρίσουν από κοντά τους συμπατριώτες τους σε Αμερική και Καναδά.

Ενα ακόμα αντάμωμα, καθώς εδώ και τρία καλοκαίρια δίνουν ραντεβού στη γενέτειρα τους την Ηλεία. Γι’ αυτούς η Ελλάδα δεν έχει σύνορα. Οπου και να πάνε συναντούν Ελληνες, γνωρίζονται μαζί τους, ανταλάσσουν ιστορίες της ξενιτειάς.

Η πρωτοβουλία του ταξιδιού ανήκει στην Πανηλειακή Ομοσπονδία Αυστραλίας η οποία με κάθε ευκαιρία οργανώνει ταξίδια για τους ομογενείς σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία. Αυτή τη φορά το ..δρομολόγιο ήταν Καναδάς, Βοστώνη, Νέα Υόρκη. Και τι καλύτερη υποδοχή από μια ελληνική βραδιά σε ένα ελληνικό εστιατόριο με φαγητά από την πατρίδα.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Έτσι, η Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής-Καναδά διοργάνωσε μαζί με τον Πανηλειακό σύλλογο Νέας Υόρκης μια μικρή γιορτή στο ελληνικό εστατόριο Σταμάτης.

Όπως δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αντώνης Παπαδόπουλος «αντάμωσαν οι Ηλείοι της Αυστραλίας, της Αμερικής και του Καναδά. Σήμερα βρίσκονται εδώ 82 άτομα από την Αυστραλία, από τον σύλλογο Ερμή του Σίδνει, από τον σύλλογο Ολυμπιακής Φλόγας Αδελαϊδας και από το σύλλογο Ηλείων της Μελβούρνης «The Olympian».

Ο Δημήτριος Μπεκρής, πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το πως βρέθηκε από το χωριό του Ροδιά Αμαλιάδας στο Σίδνευ.

«Μετανάστευσα στην Αυστραλία το 1970. Στην Ελλάδα ήμουν ταχυδρομικός, στην Αμαλιάδα και κάποια στιγμή πήρα μετάθεση στη Φλώρινα. Εκεί, γνώρισα τη γυναίκα μου που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές. Έτσι με πήρε μαζί της στην Αυστραλία και εκεί, στο Σίδνευ, με τη βοήθεια του πεθερού μου άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί, μια καφετέρια.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

»Επειδή θέλαμε να γίνουμε μια γροθιά όλοι οι Έλληνες στην Αυστραλία οργανώσαμε ομοσπονδία από τα τρία σωματεία. Ο σύλλογος μας, «Ερμής» έχει μεγάλη δραστηριότητα. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα τακτικά και οργανώνουμε εκδρομές. Αγαπάμε την Ελλάδα και την ενισχύουμε οικονομικά όπως μπορούμε. Πέρυσι μαζευτήκαμε 104 άτομα και πήγαμε στα ελληνικά νησιά. Πάτμο, Σάμο Μυτιλήνη, Ρόδο.

»Επίσης, δίνουμε την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν, να δουν κι άλλα μέρη στον κόσμο στα οποία δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους. Έχουμε πάει Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία. Τώρα ήρθαμε Αμερική και Καναδά. Αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για εμάς γιατί θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση σαν Έλληνες και στα παιδιά δεύτερης γενιάς αυτά που φτιάξαμε εμείς. Αυτός είναι ο στόχος μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως στην Κοινότητα του Σίδνευ από τους 20 συμβούλους οι 14 είναι νέα παιδιά».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Οι Ηλείοι της Νέας Υόρκης δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την γιορτή το απόγευμα της Παρασκευής. «Αυτό το αντάμωμα που έγινε εδώ ήταν απρόσμενο. Τα αισθήματα είναι ανάμεικτα, αισθήματα συγκίνησης, χαράς. Συναντάμε ανθρώπους που είμαστε από το ίδιο μέρος και φύγαμε όλοι με ένα σκοπό, αυτοί για την Αυστραλία, εμείς για την Αμερική. Προσπαθούμε να βρούμε συγγενείς που ζουν στην Αυστραλία. Παίρνουμε μηνύματα από ξαδέλφια μας που είναι στην Αυστραλία, στο Σίδνευ και σε άλλες πόλεις. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό» μας είπε ο Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Πανηλειακού συλλόγου Νέας Υόρκης.

«Ο ιδρυτής του Εθνικού Κήρυκα Πέτρος Τατάνης είναι συμπατριώτης μας από την Ηλεία και από εκεί ψηλά που είναι είμαι σίγουρος πως θα αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βλέπει τόσους συμπατριώτες του εδώ. Κάθε χρόνο στο σπίτι του στην Αμαλιάδα το οποίο έχει γίνει μουσείο για τον απόδημο ελληνισμό, γίνεται το Πανηλειακό Αντάμωμα των ομογενών. Ο δήμος Ίλιδας και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που το οργανώνει είναι ο συνδετικός κρίκος των ομογενών με την Ηλεία» συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Οι δράσεις των ομογενών της Αυστραλίας δεν περιορίζονται μόνο στα ταξίδια. Ο πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής Καναδά κ. Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τους Νικόλαο Σινόπουλο κυβερνήτη της πανηλειακής ομοσπονδίας Αμερική-Καναδά, Ανδρεα Παπαδάκο αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά από το Τορόντο και Σταύρο Μικρόπουλο από το Ντιτρόϊτ αποτελούν την επιτροπή μέσω της οποίας έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα βοήθειας για τους συμπατριώτες τους, το HELP.

«Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας, πίσω στην πατρίδα. Έχουμε δωρίσει ιατρικά μηχανήματα, έναν υπέρηχο στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, έναν απινιδωτή στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλο και πρόσφατα ένα βραχοσκόπιο στο νοσοκομείο του Πύργου. Ευχόμαστε αυτό το πρόγραμμα με τη βοήθεια της Αυστραλίας να το κάνουμε παγκόσμιο» μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αγησίλαος Τριανταφυλλόπουλος, πρόεδρος συλλόγου Ηλείων στη Νέα Ιερσέη και ταμίας στην πανηλειακή ομοσπονδία. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την εκδήλωση. Βρήκα πολλούς πατριώτες από το χωριό μου. Ανθρώπους από την γειτονιά μου που έφυγαν μετανάστες πριν ακόμα γεννηθώ εγώ».

Η Ελένη Πετρίτση, ταξιδιωτικός πράκτορας συνεργάζεται δεκαπέντε χρόνια τώρα με τους συλλόγους στην Αυστραλία. Είναι η «οδηγός» των ταξιδιωτών και έχει δεθεί πολύ με τον κόσμο αφού τόσα χρόνια έχουν πάει παντού.

«Πριν έρθουμε εδώ πήγαμε στο Μόντρεαλ σε ένα ελληνικό φεστιβάλ. Κλαίγανε όλοι από τη συγκίνηση. Ο ελληνισμός έχει πάει παντού, είναι κάτι πολύ όμορφο. Είμαστε δύο εκατομμύρια Ελληνοαυστραλοί» θα μας πει ενώ όταν μιλάει για τους πιο ηλικιωμένους που κάνουν τόσο μεγάλα ταξίδια συμπληρώνει: «Ποτέ κανείς δεν είναι πολύ μεγάλος για να μάθει κάτι. Τους πάω σε μουσεία, παντού. Και ποτέ δεν έχει χαθεί κανεις τους σε όσες μεγαλουπόλεις έχουμε πάει».

Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη 20.000 νέοι, κυρίως επιστήμονες. Οι σύλλογοι της Αυστραλίας όπως μας επεσήμαναν οι εκπρόσωποι τους κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν. Τους παραχωρούν δωμάτια, τους βοηθάνε οικονομικά και τους βρίσκουν δουλειές σε εστιατόρια και καφετέριες ώστε να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.