Μεγάλο ενδιαφέρον για την 44η Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Αθήνα.- Tο 44 Κληρικολαϊκό Συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ξεκινάει το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κι ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Δέρκων, αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των αντιπροσώπων στο ξεκίνημα των εργασιών της Κληρικολαϊκής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και το ανοιχτό φόρουμ που θα οργανωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας και στο οποίο, για τρεις ώρες, θα συζητηθεί το θέμα των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής.

Ως γνωστόν, την Παρασκευή 29 Ιουνίου, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε τη σύναψη δανείου με την ομογενειακής ιδιοκτησίας τράπεζα της Νέας Υόρκης, Alma Bank, της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Στάθης Βαλιώτης.

Στο συνέδριο, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Marriott Copley της Βοστώνης, αναμένεται να αντιπροσωπευθούν οι περισσότερες από τις 550 κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχει ως κεντρικό θέμα τη ρήση από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, «Τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι» (Το εαν δυνασαι να πιστευσης, παντα ειναι δυνατα εις τον πιστευοντα).

Πέραν του πολύωρου φόρουμ της Τρίτης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και της Επιτροπής Διοικητικών.

Η πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, από την 9-11:30 το πρωί. Το πρωί της Τετάρτης (8-10:45) θα συνεδριάσει η επιτροπή διοικητικών (για θέματα αλλαγών σε κανονισμούς, αρκετοί των οποίων σχετίζονται με τη διαχείριση των οικονομικών) και θα ακολουθήσει η δεύτερη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής (11-12 το μεσημέρι).

Η συνεδρίαση της ολομέλειας του συνεδρίου, όπου θα αναγνωστούν οι εκθέσεις για όλα τα θέματα της ατζέντας, θα λάβουν το λόγο οι αντιπρόσωποι και θα ψηφιστούν αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.  Το συνέδριο θα κλείσει το βράδυ της Πέμπτης ( 5 Ιουλίου 2018) με το επίσημο δείπνο.

Από τα θέματα που θα συζητηθούν, το έλλειμμα στον Άγιο Νικόλαο και τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την πρώτη φάση της έκθεσης των ελεγκτών της Price Waterhouse Coopers (PWC) για τον Άγιο Νικόλαο, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 16 Μαΐου, το έλλειμμα του για το ταμείο ανοικοδόμησης ανερχόταν στις 31/12/2017 σε $8,880,633. Η Αρχιεπισκοπή σύμφωνα με την έκθεση δανείστηκε από το ειδικό αυτό ταμείο $3,504,550 για γενικές δαπάνες της και στις 2 Μαΐου επέστρεψε ένα εκατομμύριο.

Εξάλλου, τα ελληνικά σχολεία και τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν επίσης μέρος των εργασιών της Κληρικολαίκής.  Ο συνολικός αριθμός ομογενών μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικών, στις ΗΠΑ, είναι 5.247, έναντι 5.517 που κατέγραφε η έκθεση για το προηγούμενο Κληρικολαϊκό Συνέδριο και αφορούσε την περίοδο 2015-16.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση υπήρχαν 49 σχολεία, εκ των οποία τα 8 ημερήσια και τα 41 απογευματινά, με 5.131 μαθητές και 246 δασκάλους Ελληνικών.

 

(Με πληροφορίες από την Greeknewsonline).