Έγκριση με αστερίσκο στην εκταμίευση της δόσης από τον ESM

Με ανακοίνωσή του ο ESM σημειώνει πως επί της αρχής εγκρίνεται το τελευταίο τμήμα της δόσης του προγράμματος για την χώρα μας με την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

«Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή:skai.gr

Γερμανικό «μπλόκο» στην τελευταία δόση

Γερμανικό «μπλόκο» στην τελευταία δόση του προγράμματος έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, προχωρώντας σε μια αιφνιδιαστική κίνηση. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε εκφράσει ούτε τις προηγούμενες ημέρες ούτε κατά τη διάρκεια του Euro Working Group αντίρρηση για την εκταμίευση της δόσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον προβληματισμό της γερμανικής Βουλής για την κίνηση της Ελλάδας να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν το βάρος» των προσφυγικών ροών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά αποφάσισε να προκαλέσει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα «προσφυγονήσια» του Αιγαίου προκειμένου να στείλει μήνυμα για την μετα-μνημονιακή εποχή.

Αν και πρακτικά η κίνηση της γερμανικής πλευράς είναι τυπικού χαρακτήρα, καθώς η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά αλλά με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών, το Βερολίνο επιχείρησε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

πηγή:huffingtonpost.gr